dinsdag 23 juli 2019

Actie bond van personeel bij Republic Bank is voor 48 uur opgeschort

Bond geeft directie 48 uur om haar standpunt te heroverwegen en bekend te maken


De bond bij Republic Bank is verbaasd dat de directie naar de Bemiddelingsraad voor Geheel Suriname is gestapt om het dispuut tussen partijen op te lossen. Volgens bondsvoorzitter Willy Rodrigues had de raad eerder getracht om in het geschil te bemiddelen. 'Toen de directie merkte dat het oordeel mogelijk in het nadeel van de werkgever zou uitvallen, heeft de directie aangegeven dat zij de interventie niet op prijs stelt', aldus Rodrigues vandaag, dinsdag 23 juli 2019, in de Ware Tijd.

Maar, zo schrijft Starnieuws, de actie van de bond van personeel bij Republic Bank is voor 48 uur opgeschort. Het besluit van de bond is genomen, nadat directie en vakbond gisteravond avond bij de Bemiddelingsraad voor Geheel Suriname waren.

De vakbond is al twee dagen in actie door de houding van de bankdirectie. Volgens de vakbond houdt de directie zich niet aan de afspraken zoals opgenomen in de collectieve arbeidsovereenkomst (CAO). Ook zou de directie weigeren om alle werknemers de afgesproken loonsverhoging daadwerkelijk toe te kennen.

De directie had de Bemiddelingsraad gevraagd om te bemiddelen in het conflict tussen haar en de vakbond. De Bemiddelingsraad heeft aangegeven op dit moment voor zichzelf geen rol te zien in het oplossen van het geschil, aangezien de directie bij de eerdere behandeling daarvan uitdrukkelijk aan de raad heeft gezegd, geen gebruik te willen maken van een eventueel door de raad voorgestelde aparte bemiddelingsprocedure. Ook heeft de bankdirectie aangegeven geen interventie en geen oordeel te verwachten van de raad over deze onderwerpen, aangezien zij het prerogatief is van de werkgever en niet kan onderhandelen.

De raad heeft de directie geadviseerd om haar standpunten te heroverwegen en aan de vakbond bekend te maken. Het advies dat de Bemiddelingsraad aan de vakbond heeft gegeven is om in voorkomend geval met de directie om de tafel te gaan zitten om een nieuwe CAO af te sluiten. De bond geeft de directie 48 uur om haar standpunt te heroverwegen en bekend te maken.

In een persbericht wijst de bond erop dat sinds het aantreden van de nieuwe ondernemer namelijk Republic Bank, zich in toenemende mate problemen ontwikkelen tussen het management en werknemers. Ondanks de collectieve arbeidsovereenkomst (cao) heeft een aantal medewerkers geen salarisverhoging gekregen. 'Sommige bondsleden hebben hierdoor totaal meer dan Srd 50.000 misgelopen. Er wordt hierover nooit informatie verstrekt.'

Bovendien zijn de lonen bij Republic Bank veel lager dan bij de anderen bankinstellingen, zegt de bond, die er ook op wijst dat de directie willekeurige loonschalen en -groepen hanteert voor medewerkers zonder bestaande afspraken in de cao na te leven. Wat betreft de pensioenen heeft de bond vaker aan de directie aangegeven hierover te willen praten, omdat de organisatie de uitkeringen laag vindt in vergelijking met andere banken. Personeel moet zich bijverzekeren en de directie weigert om het pensioenreglement aan de bond te tonen. Wanneer werknemers zich hierover richten tot de vermoedelijke pensioenverzekeraar, worden ze verwezen naar de directie.

Verder heeft de directie volgens de bond het standpunt dat het bepalen van het loon van elke werknemer een uniek recht is van een werkgever, ongeacht wat er in de cao is overeengekomen. Dit wordt betwist door de bond. 'Er zijn wetten, regels en gebruiken die ook door buitenlandse ondernemers en managers moeten worden nageleefd. We zullen niet toestaan dat we teruggaan naar een tijdperk waarin werknemers geen inspraak hebben in arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden', staat in de persverklaring.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten