zaterdag 7 september 2019

Strei!: 'De EBS-vlieger gaat niet op'

Geen stroomstoring (Bron foto's: Suriname Mirror)
'Een vlieger bestaat uit hout en papier, uitstekende isolators'...


'In de nasleep van Assemblee-beraadslagingen over de Alcoa-deal is heel toepasselijk en ‘to the point’ de stroom langdurig uitgevallen in een groot bestrijkingsgebied van de Energie Bedrijven Suriname (EBS). Dat bleek al snel en duidelijk, want met het aanzetten van de radio bleef het stil: alle stations waren uit de lucht. Als het zo’n grote stroomstoring betreft, kan het nog wel eens lang duren, voordat er weer wordt ingeschakeld. 

Op Facebook was de onderbrekingsgolf goed te volgen. Er was een post waarop diverse mensen in diverse wijken meldden dat ze verstoken waren van energie. Waarop later in de namiddag ook weer werd aangekondigd in welke buurten successievelijk de stroom terugkeerde. Op Facebook was de oorzaak van het probleem al snel bekend en werd daar gedeeld. Op Menckendam was het hoofdverdeelstation uitgevallen, en omdat dat de locatie van de koppeling met Paranam is, was er een black-out over geheel Paramaribo. Tot daar toe aannemelijk.

Maar, de reden die werd opgegeven voor de uitval, deed STREI! de wenkbrauwen fronsen. Een vlieger was de boosdoener! Maar die zijn van hout en papier, en zouden dan van een reusachtig formaat moeten zijn om dit tot gevolg te hebben.

Vroeger werd er naar hartenlust gevliegerd zonder stroomuitval, ook al lieten de kinderen ze op in de nabijheid van masten. Ook zien we na elk vakantieseizoen de elektriciteitsdraden vol hangen met gevangen vliegers. Die kunnen in de bekabeling zakken, toch vindt er geen spanningsoverslag plaats. Een vlieger bestaat namelijk uit hout en papier. Beide materialen zijn uitstekende isolators.

[De natuurkundige berekening is als volgt: de soortelijke weerstand van hout is 3*1010 Ω/m is dus 10 duizend miljard minder geleidend als aluminium. Zelfs een spanning van 161.000 volt levert dan slechts een stroom op van 5 micro ampere. En dat betekent dat per seconde aan warmte ½ VI = 0.43 W wordt opgenomen door de vlieger. De soortelijke warmte van hout is 1880 J/kgK. Een vlieger is ca. 50 gram dus 1/20 kg. Ik heb dus 94J nodig om de vlieger 1 grade in temperatuur te laten stijgen. 1 J = 2,8 *10-6 Wh]. 

De vlieger is dus in microseconden verbrand. En we zien niet eens een spanningsrimpel in het netwerk. Dus dit is niet gebeurd. Want de draden van de hoogspanningslijnen zijn namelijk 1,5 meter van elkaar, dus de vlieger slipt er gewoon tussendoor en kan niet eens 2 fasen kortsluiten. Het verhaal van die vlieger gaat dus niet op.

De EBS heeft een bericht doen uitgaan (en op het antwoordapparaat van het informatienummer ingesproken) over de stroomonderbreking, maar de vlieger werd niet genoemd. Toch hebben vrijwel alle media het nieuws klakkeloos overgenomen, niet afgestemd met de EBS en zich niet afgevraagd of het sowieso wel fysiek mogelijk is dat de vlieger de boosdoener is. Ook de brandweer had haar natuurkundeboeken weer eens kunnen openslaan. Tot overmaat van ramp werd dit fake nieuws aangevuld met een afbeelding van een van Facebook geplukte vliegerfoto. De verwrongen, verfomfaaide schuldige leek een aantal jaren oud, en had nergens tekenen van brandschade, terwijl STREI! toch denkt dat dunne printastokjes en papier snel in de fik staan. Bericht en foto haalden zelfs de voorpagina van de kranten.

Waarom dit desastreuze gevolg net op de dag dat de Alcoa-deal werd bekokstoofd? Of wil men testen hoe goedgelovig we als volk zijn? De vlieger was niet de oorzaak. Wat dan wel? En waarom? EBS.... antwoord graag. De vlieger was in ieder geval niet de schuldige. En de STREI! vlieger al helemaal niet. Die hangt hoog in de lucht.

Ir. E. Neus 
#STREI!'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten