zaterdag 7 september 2019

Els van Dams komende drie jaar weer voorzitster commissie Nationale Geneesmiddelen Klapper

'Commissie maakt lijst van medicijnen die beschikbaar moeten zijn in het land'

(Bron foto: ministerie van Volksgezondheid)

Els van Dams geeft de komende drie jaar opnieuw leiding aan de commissie  Nationale Geneesmiddelen Klapper (NGK). De installatie van het bestuur werd gisteren door de onderdirecteur van het ministerie van Volksgezondheid, Robert Mohamed, verricht in het ministerie. Ze zegt, dat dit orgaan een grote verantwoordelijkheid heeft, omdat ze een lijst moeten maken van medicijnen die beschikbaar moeten zijn in het land. 

De Wet Basiszorgverzekering voorziet dat medicamenten die in de klapper zijn opgenomen, moeten worden vergoed door de verzekeraar. Van Dams wijst erop dat het niet zo hoeft te zijn dat elk medicijn, die niet op de lijst staat, verkeerd is, zo bericht het ministerie van Volksgezondheid zaterdag 7 september 2019.

'Haast elk land heeft een commissie die zoals de NGK functioneert', zegt ze, 'omdat het effectiever is voor de gezondheidszorg'.

De lijst van medicijnen voor de klapper wordt gemaakt op basis wat het meest essentieel en financieel haalbaar is voor het grootste deel van het volk. De eerste Nationale Geneesmiddelen Klapper dateert van 1985. Die lijst is continu aangepast door de commissie NGK. Het hoger doel van de lijst is een rationeel geneesmiddelengebruik.

De commissie selecteert geneesmiddelen die de behoefte in de gezondheidszorg in Suriname dekken. De selectie wordt gedaan op basis van The Essential Medicine Concept van de World Health Organization, na bestudering van alle relevante publicaties over het voorstel tot wijzigingen van de klapper.

De nieuwe commissie NGK bestaat verder uit John Hasrat, Maltie Mohan-Algoe, Frank Bueno de Mesquita en Shereen Ilahibaks.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten