zaterdag 7 september 2019

Amerikaanse oliemaatschappij Apache moet proefboring voor kust Suriname uitstellen

(Bron foto: Noble Corp)
'Het uitstel heeft niet voor een domper gezorgd bij Staatsolie'


De Amerikaanse oliemaatschappij Apache zal iets later dan verwacht een proefboring uitvoeren voor de Surinaamse kust. Er blijkt een vertraging te zijn opgetreden in het beschikbaar komen van het boorschip Noble Sam Croft dat is ingehuurd om de exploratieput aan te leggen. Het schip wordt eind september op locatie in Blok 58 verwacht, enkele weken later dan oorspronkelijk gepland, zo bericht de Ware Tijd vandaag, zaterdag 7 september 2019.

Deze exploratieboring wordt nauwlettend in de gaten gehouden, omdat de locatie minder dan tachtig kilometer verwijderd is van de Turbot-ontdekking van ExxonMobil in het lucratieve Stabroek-blok over de zeegrens met Guyana. Apache heeft toegezegd één boorput te boren, en mogelijk nog drie andere.


Het uitstel heeft niet voor een domper gezorgd bij Staatsolie, zegt directeur Rudolf Elias. 'Apache is nog steeds ready om eind september te beginnen met boren in Blok 58. Dat is erg goed nieuws voor Suriname en Staatsolie. Een put zo dicht bij de laatste Guyana-successen van ExxonMobil maakt ons juist vrolijk en positief. Eind september is over drie weken', aldus Elias.

Drie weken later dan aanvankelijk gepland is volgens de Staatsolie-directeur geen onoverkomelijke issue. 'Drie weken eerder of later kan gebeuren. Het hele systeem om te komen tot het boren van een put duurt vier tot vijf jaar.'

Intussen is Staatsolie bezig met zijn eigen voorprogramma in zee. Momenteel wordt nearshore een exploratieput geboord bij Nickerie. Wat deze proefboring betreft zijn de verwachtingen zeer hoog gespannen. In het gebied waar Kankantrie wordt geboord zouden mogelijk acht miljoen vaten aardolie kunnen liggen. Of deze reserves ontgonnen kunnen worden zal over een week of twee blijken wanneer de werkzaamheden en analyse van wat is aangetroffen zijn afgerond.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten