dinsdag 10 september 2019

Michelle Bachelet, VN-Mensenrechtenraad: 'Buitengerechtelijke moorden in Venezuela gaan door'

(Bron foto: Twitter)
Fuerzas de Acciones Especiales (FAES) verantwoordelijk voor moorden


De mensenrechtenchef van de Verenigde Naties zei maandag 9 september 2019, dat buitengerechtelijke moorden in Venezuela doorgaan ​​en dat de Fuerzas de Acciones Especiales (FAES), die verantwoordelijk was, steun ontvangt uit de hoogste regeringsniveaus. 

Michelle Bachelet vertelde de VN-Mensenrechtenraad, dat haar bureau naast mogelijke executies, gevallen van marteling van soldaten en anderen heeft gedocumenteerd en drong er bij de regering van president Nicolas Maduro op aan om daders te straffen.


Bachelet, die begin juli een rapport uitbracht met getuigenverklaringen van doodseskaders van de FAES, zei dat de niet-gouvernementele organisatie Monitor de Victimas die maand 57 nieuwe vermoedelijke executies door FAES-leden in Caracas had gevonden. De regering noemde haar eerder rapport een 'selectieve en openlijk gedeeltelijke visie' die officiële informatie negeerde en vertrouwde op bevooroordeelde getuigen.

Ze heeft ook haar bezorgdheid geuit over Amerikaanse sancties om Maduro onder druk te zetten af ​​te treden, Maandag zei ze, dat ze een van de factoren zijn die een massale uittocht uit het land aanwakkeren, hyperinflatie en een instortende economie.


Bachelet zei dat, hoewel de sancties in uitzonderingen voor humanitaire hulp voorzien, overmatige voorzichtigheid door de financiële sector, lagere overheidsinkomsten en een daling van de olieproductie ernstige gevolgen hebben. 'Dit draagt ​​allemaal bij aan de verslechtering van de humanitaire situatie en de uittocht van Venezolanen uit het land' en aan het feit dat 4,3 miljoen vluchtelingen en migranten de crisis al waren ontvlucht, de meeste sinds eind 2015.

Washington heeft er bij de Europese Unie op aangedrongen zich bij de sancties aan te sluiten, met het argument dat deze de onderhandelingen over een overdracht van macht aan oppositieleider Juan Guaido, die in januari een rivaliserend interim-presidentschap op zich nam, zouden helpen bevorderen. Guaido, die zei dat de herverkiezing van 2018 in Maduro onwettig was, heeft de steun van de meeste westerse landen en Washington. Maduro noemt hem een ​​Amerikaanse marionet.

Bachelet riep op tot meer details van het ministerie van Publieke Zaken  van Venezuela over wat zij zei, dat het haar had verteld de veroordelingen van 104 leden van de veiligheidstroepen voor schendingen van de mensenrechten tussen augustus 2017 en mei 2019. Ondanks haar aanbevelingen om de FAES te ontbinden en buitengerechtelijke executies te voorkomen, werd dit niet gedaan, zei ze: 'Integendeel, de FAES hebben steun ontvangen van het hoogste niveau van de regering.'

Sommige Latijns-Amerikaanse landen en activisten dringen bij het Forum van Genève, met 47 leden waaronder Venezuela, aan om tijdens de drie weken durende sessie een onderzoekscommissie voor Venezuela in te stellen.

Bachelet, die in juni Venezuela bezocht, zei dat 83 oppositieleden rond die tijd waren vrijgelaten, maar dat de zaken van 27 andere gevangenen nog hangende zijn en rechter Lourdes Afiuni en journalist Braulio Jatar, begin juli voorwaardelijk vrijgelaten, nog geen onvoorwaardelijke vrijheid hebben gekregen.

(Suriname Mirror/CNN/Reuters/La Tercera/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten