dinsdag 10 september 2019

Raymond Sapoen: 'Nieuwe vorm van politiek HVB door belangrijk deel gemeenschap niet omarmd'

'Partij is wel een van de snelst groeiende nieuwkomers in politieke arena' 

- 'HVB maakt zichzelf niet populair door sommige ideetjes die ze predikt'
- 'Mensen zitten bijna gevangen tussen de twee uitersten, namelijk oranje en paars'


De nieuwe vorm van politiek die de Hervormings- en Vernieuwingsbeweging (HVB) voorstaat, wordt door een belangrijk deel van de gemeenschap niet omarmd. Zo stelt Raymond Sapoen, politiek leider van de organisatie, vandaag, dinsdag 10 september 2019, in de Ware Tijd. 

De partij is volgens hem wel een van de snelst groeiende nieuwkomers in de politieke arena, echter beseft hij dat HVB zichzelf niet populair maakt door sommige ideetjes die ze predikt. Onder meer de manier waarop zij de overheidsfinanciën wil beheren en de aanpak van een 'te' groot ambtenarenbestand laten het kiezersvolk koud.


'De hervormingsgedachte komt moeizaam op gang. De mensen zijn nog niet gevoelig daarvoor, omdat ze nu bijna gevangen zitten in de tussen de twee uitersten, namelijk oranje en paars. We proberen duidelijk te maken, dat we een zelfstandige partij zijn, geen afdeling van niemand en dat we het verschil kunnen uitmaken. Maar, ze zitten nog vast in de oude gedachten en mensen hebben weinig vertrouwen in de politiek', legt Sapoen uit.

De politicus benadrukt, dat er op meerdere gebieden drastische veranderingen moeten komen. Een goed voorbeeld was de noodzakelijke bezuiniging van overheidsuitgaven bij de economische terugval in 2015. 'Daarvoor was het hoe meer inkomsten je hebt, hoe meer je automatisch uitgeeft', aldus Sapoen. Hij onderstreept dat bezuiniging en het inbouwen van veiligheidsmechanismen, zoals een spaar- en stabilisatiefonds, meer dan noodzakelijk zijn. Daarnaast moet ten aanzien van het ondernemerschap, onderwijs en gezondheidszorg een structurele hervorming komen.

Sapoen: 'De hervorming moet over de gehele linie plaatsvinden. Vooral in het denken van ons als politici want we moeten begrijpen dat bij sommige vraagstukken we een beetje partij-overstijgend moeten denken. We moeten nu spijkers met koppen slaan.'

De HVB is groot voorstander van een spoedige sanering van het overheidsapparaat. Dit vraagstuk speelt al geruime tijd en is ook besproken door verschillende bewindslieden. Een concrete oplossing is echter uitgebleven tot nu toe. Sapoen vindt dat er nu wel duidelijke afspraken moeten komen. 'Als we dat niet doen, dan blijven we aan de gang. Dan hebben gegarandeerd dezelfde situatie bij de komende verkiezing en bij de komende regering. Dan blijf je gewoon in de vicieuze cirkel.'

Daarnaast kunnen de verlieslatende staatsbedrijven ook geprivatiseerd worden meent Sapoen. 'Dat zijn dingen die we nu al kunnen doen.' Hij weet wel dat deze hervormingen niet door iedereen worden gedragen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten