dinsdag 10 september 2019

Eerste grote zending van 500 liter tuhka-olie uit Alalapadu naar de VS

Lading bestemd voor organisatie Lakshmi om te verwerken in cosmetische productenlijn


De eerste grote zending van 500 liter tuhka-olie gaat vandaag, dinsdag 10 september 2019, richting de VS. Via de stichting Tuhka, de notenolieverwerkingsfabriek van Alalapadu, zegt de lokale gemeenschap trots te zijn op deze mijlpaal. Er is groeiende belangstelling voor dit Surinaams ‘Niet-Bos Bijproduct’, dat voor een gegarandeerd inkomen zorgt voor de lokale bewoners, zonder vernietiging van het bos en onder hun eigen beheer, geven zij aan. 

Stichting Tuhka zoekt nu, in het tweede productiejaar, actief naar afnemers in  binnen- en buitenland.


De lading die is geëxporteerd naar de VS is bestemd voor de Amerikaanse organisatie Lakshmi, om deze te verwerken in een cosmetische productenlijn.

Stichting Tuhka krijgt financiële ondersteuning van het ministerie van Handel, Industrie & Toerisme, middels een 'Innovation for Firms'-project dat wordt uitgevoerd door het ministerie.

De opstart van de Tuhka-olie productiefaciliteit was in 2017 in Alalapadu. In het dorp wonen ongeveer 110 mensen. In 2016 kwam de samenwerking met Conservation International Suriname (CI-S) voor de productie van de notenolie tot stand. In maart 2018 werd begonnen met het verwerken van de Tuhka olie uit het Amazone regenwoud, meldt de Development and Communications afdeling van CI-S.

Het dorp heeft geholpen om de fabriek op te zetten. 80% Van de volwassen inwoners vindt er werk, sommigen als rapers, plankensjouwers, verwerkers of verpakkers, waarvan een groot deel vrouwen.


Van maart 2018 tot en met heden is meer dan 2.400 liter notenolie geproduceerd en verkocht, voornamelijk aan binnenlandse consumenten, en sinds maart 2019 via de distributiekanalen van de HEM Suriname.

Voor de bouw van de fabriek tekenden de inheemsen samen met andere dorpen in mei 2015 een verklaring, waarin ze zelf hebben aangegeven om dit bos, water en de bevolking van Zuid-Suriname, te helpen beschermen. Het was de bedoeling er op duurzame wijze een middel van bestaan te verkrijgen. De verklaring werd mede getekend door verschillende organisaties zoals CI-S, World Wildlife Fund, de Organisatie van Inheemsen in Suriname, het Nationaal Herbarium Suriname (BBS), en de ESAV (Inheemse platform in Eenheid en Solidariteit in Alliantie en Vooruitgang).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten