maandag 2 september 2019

CBvS verplicht opkopers/exporteurs van padie/rijst export Amerikaanse dollars in te wisselen bij CBvS

Verboden voor opkopers/ exporteurs padie/rijst Amerikaanse dollars bij cambio’s in te wisselen


Opkopers/exporteurs van padie/rijst mogen de Amerikaanse dollars die ze voor hun product krijgen alleen bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS) inwisselen tegen de koers van Srd 7,52. Alle exporteurs hebben een schrijven van de Centrale Bank gehad, waarin wordt gesteld, dat ze die Amerikaanse dollars slechts bij de monetaire autoriteit mogen inwisselen. Het is verboden om deze Amerikaanse dollars bij de cambio’s in te wisselen, wordt er ten overvloede in het schrijven op gewezen. 

Een opkoper/exporteur bevestigt vandaag, maandag 2 september 2019, op Starnieuws, dat het hen verboden is de dollars afkomstig uit de rijstexporten elders dan bij de Centrale Bank in te wisselen. Het betekent dat ze minder in Srd's ontvangen.

Maar, later op de dag komt Starnieuws met een aanvulling op haar bericht.  

'Governor van de CBvS, Robert van Trikt, ontkent tegenover Starnieuws dat er een brief is geschreven naar de exporteurs. Hij merkt op, dat net als bij de mijnbouwsector de rijstexporteurs ook de deviezen binnen moeten brengen. Deze moeten niet bij de CBvS maar bij de commerciële banken worden ingewisseld. Hij zal eind van de maand op een persconferentie dieper ingaan op het algehele deviezenbeleid.'

Landbouwdeskundige Soedeshchand Jairam zegt, dat uit informatie uit het veld blijkt dat opkopers op dit moment een opkoopprijs van Srd 95 per baal natte padie hanteren voor de najaarsoogst. Sommige opkopers bieden een hogere prijs voor de ADRON-variëteiten (Anne van Dijk Rijst Onderzoekscentrum Nickerie). Volgens de landbouwdeskundige mag deze prijs hoger liggen gelet op de inputs van de landbouwers, de lokale exportprijzen, de koers van Srd 7,52 voor de Amerikaanse dollar en de consumptieprijs.

'Alhoewel deze prijs beter is dan het afgelopen seizoen, is het nog steeds een onrechtvaardige prijs op basis van enerzijds de hoge productiekosten en anderzijds de redelijke export- en lokale prijs van rijst. Dit seizoen hebben vele boeren extra kosten moeten maken om hun aanplant te redden. De regering moet met de stakeholders om de tafel om een rechtvaardige inkomensverdeling uit de sector te bewerkstelligen', stelt Jairam.

Harrinandan Oemraw, voorzitter van de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA), vreest dat die prijs omlaag zal gaan, omdat de opkopers de Amerikaanse dollar alleen bij de Centrale Bank mogen inwisselen en wel tegen een prijs van Srd 7,52 dat veel lager ligt dan bij de cambio’s.

Landbouwer Sharma Persaud doet al vijftig jaren aan landbouw. Hij gaat een stapje verder. 'Ik snap niet waarom dit een probleem moet worden. Als alle inputs in Amerikaanse dollar wordt ingekocht en de exportprijs is ook in die munteenheid, dan moeten de boeren ook gewoon in Amerikaanse dollar ontvangen. Dan betalen we voor al onze inkopen met deze dollars en hebben we dat gedoe met hoge en lage koers niet meer. De exporteurs willen altijd munt slaan uit elke situatie. Er is totaal geen sprake van fair trade. Ik vraag mij af wanneer het zover zal komen in ons land.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten