(Bron foto: Stichting Surisamen) |
'Ministerie verzekert dat de overheid aan haar verplichting zal voldoen'
De schuld van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo) bij Stichting Prasoro voor het Kind in Nood is opgelopen tot ruim Srd 200.000. Het gaat om huurachterstand vanaf april 2006 voor kantoorruimten op het terrein van Prasoro aan de Kinderdorpenstraat te Flora. Daar zijn de afdelingen Algemeen Maatschappelijke Dienst Sociale Zaken en Maatschappelijk Jeugdwerk gehuisvest, zo bericht de Ware Tijd vrijdagavond 2 augustus 2019 op haar website.
Ondanks dat de overheid verschillende keren is aangeschreven, blijft ze in gebreke, maar de onderdirectrice van de afdeling Begroting en Financiële Zaken van het ministerie, Naomi Tobi, zegt dat zij de zaak gaat onderzoeken voor meer duidelijkheid. Ze verzekert dat de overheid aan haar verplichting zal voldoen.
Volgens Cindy Singodikromo, Hoofd Algemene Zaken van Prasoro, heeft de stichting zelf dringend geld nodig voor schilderwerk en kleine reparaties aan vijf van de tien kinderhuizen op het terrein. De kosten hiervoor zijn geraamd op ongeveer Srd 25.000. Als de woningen ook van binnen geschilderd moeten worden loopt het bedrag op tot ongeveer Srd 45.000. 'We zullen niet zoals anderen, de deuren van de huurpanden dichttimmeren. We blijven in goed overleg zoeken naar een snelle oplossing voor ons probleem.'
Prasoro heeft ook dringend behoefte aan een eigen busje. 'Vaak moet ik mijn eigen auto inzetten om het werk te doen', zegt Singodikromo. Met een busje zal het gemakkelijk zijn om kinderen naar onder andere school, sport- en bijlessen te brengen. Vanwege de economische situatie in het land is het extra moeilijk om zelf een busje aan te schaffen en daarom is steun van buiten welkom. Om geld bijeen te krijgen verhuurt Prasoro drie van haar woningen aan studenten uit verre districten die in Paramaribo een hogere opleiding volgen.
'Sociale Zaken geeft wat subsidie, maar voor het overgrote deel zijn we afhankelijk van donateurs in binnen en buitenland. Maar, ook die hulp is nu heel schaars door de moeilijke economische situatie in Nederland', aldus Singodikromo. Prasoro is bekend in het buitenland vooral, omdat ze vroeger stond onder supervisie van SOS kinderdorpen Nederland. Vanaf 2006 kwam er langzaamaan verzelfstandiging van de Surinaamse tak, omdat SOS Kinderdorpen Nederland zich is gaan concentreren op andere landen, zoals in Afrika.
Bij Prasoro worden kinderen uit moeilijke familiesituaties tussen zes en achttien jaar opgevangen. 'In de meeste gevallen voeden wij op naar zelfstandigheid. Wat het kind is bijgeleerd gaat het later toepassen in de maatschappij, of het gaat terug naar de ouders', zegt Singodikromo. Kinderen worden bij de stichting aangemeld door Jeugdzorg en het Bureau Familierechtelijke Zaken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten