'Dat gebied komt onder druk te staan door het indringen van water en de erosieprocessen'
De uitbreiding van Paramaribo, die steeds meer richting het noorden gaat, moet worden gestopt om problemen zoals overstromingen te voorkomen. Dat zei professor Sieuwnath Naipal gisteren in De Nationale Assemblee (DNA) tijdens een workshop over rampenbestrijding, aldus de Ware Tijd vandaag, zaterdag 3 augustus 2019.
'De hele kustvlakte, inclusief Paramaribo-Noord, is laag aan het worden aangezien de zeespiegel stijgt. Dat gebied zal onder druk komen te staan door het indringen van water en de erosieprocessen', benadrukt Naipal.
De workshop werd bijgewoond door onder anderen districtscommissarissen, Assembleeleden en vertegenwoordigers van overheidsinstanties. Naipal stelt, dat om rampen te voorkomen, deze niet moeten worden gecreëerd. 'Preventie is een van de belangrijke zaken die naar voren is gebracht en er moet niet willens en wetens worden doorgegaan met het vergroten van Paramaribo naar het noorden. We moeten burgers uitleggen wat hen te wachten staat, want we willen gezamenlijk veilig zijn.'
In het kader van de nationale en internationale verplichting van DNA rond de bestrijding van rampen zijn er al twee werksessies gehouden.
De bedoeling is om de bewustwording bij parlementariërs en overheidsstructuren te vergroten voor internationale afspraken over rampenbestrijding.
DNA-voorzitster Jennifer Geerlings-Simons wijst erop, dat het gaat om rampen te voorkomen die door mensen worden veroorzaakt. Er werd ook gesproken over hoe de negatieve gevolgen van natuurrampen verminderd kunnen worden. 'Jouw gemeenschap weerbaar maken tegen beide gevallen.' Er zijn hierover internationale afspraken gemaakt die vervat zijn in het Sendai-raamwerk voor rampenbestrijding. 'Er worden daarin stappen besproken en er wordt geadviseerd aan landen om te werken aan een gedegen en geïntegreerd plan voor rampen', zegt Geerlings-Simons. Ze vraagt zich af of iedereen zich ervan bewust is, dat Suriname een van de landen is die door de klimaatcrisis zeer kwetsbaar zijn.
Het merendeel van de economische en andere activiteiten vindt plaats in de kustvlakte. 'Die is niet echt ver boven de zeespiegel en kwetsbaar voor zaken onder de zee. Daarnaast weten we dat we niet alleen op water moeten rekenen in deze eeuw wat natuurrampen betreft, maar dat ook zaken als hittegolf en droogte ons te wachten staan', zegt de DNA-voorzitster.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten