dinsdag 9 april 2019

Stichting Elisabeth Samsons Huis koopt huis van Elisabeth Samson van overheid - Het is één van de oudste gebouwen van Suriname

(Bron foto: Facebook)
Aankoop heeft stichting ruim een half miljoen euro gekost

Restauratie zal zeker nog anderhalf miljoen euro kosten


Na jaren van vragen en lobbyen heeft de Stichting Elisabeth Samsons Huis, waar schrijfster Cynthia McLeod de trekker van is, toestemming van de overheid gekregen om het voormalig huis van de markante Elisabeth Samson te kopen. 'We zijn de koop aan het finaliseren en dan gaan we het verbouwen', zegt McLeod dinsdag 9 april 2019 in de Ware Tijd.

De aankoop heeft de stichting ruim een half miljoen euro gekost, dat mede door een buitenlandse gift zal worden betaald. 'Maar, dat is nog niet alles. De restauratie zal zeker nog anderhalf miljoen euro kosten en ik ben van plan er keihard aan te trekken om ervoor te zorgen dat het benodigde geld voor een groot deel door Suriname zelf wordt opgebracht', zegt de schrijfster.

McLeod wil het huis inrichten precies zoals het was toen Elisabeth Samson (Paramaribo, 1715-1771) er nog woonde om het dan een toeristische bestemming te geven.



'Weet je waarom wij haar nagedachtenis moeten eren? Deze vrouw heeft getoond dat als je geen slachtoffer wil zijn dat ook niet hoeft. Tijdens de piek van de slavernij werd deze zwarte vrijgeboren vrouw rijk en had haar eigen geld. Dat is een voorbeeld dat navolging verdient zeker in deze tijd. We hoeven geen slachtoffers te zijn als we dat niet willen', aldus McLeod.

Het Huis van Elisabeth Samson is een monumentaal pand uit de achttiende eeuw, gelegen aan de Wagenwegstraat 22. Het is één van de oudste gebouwen van Suriname.

Tot 2013 was het ministerie van Arbeid er gehuisvest. Toen het ministerie vertrok, bijna zes jaar geleden, was het de bedoeling dat het gerenoveerd zou worden en dat het ministerie er weer gehuisvest zou worden. Het gebouw staat 150 meter buiten de Unesco-driehoek die in zich herbergt de historische panden die staan op de werelderfgoedlijst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten