'Het is niet duidelijk wat er nou precies zit achter de bewegingen van de president'
'Het is niet duidelijk wat er nou precies zit achter de bewegingen van de president. Eerst tekent de regering in oktober 2018 een voor het grote publiek tot nog toe onbekend gebleven Memorandum of Understanding (MoU) met Rosebel Gold Mines/IAmGold om de goudovereenkomst van 6 juni 2013 te wijzigen. Het doel daarbij is om het 30% goudaandeel van Suriname in deze overeenkomst aan de multinational te verkopen. Na de ondertekening van de MoU onderhandelt de regering nog eens enkele maanden verder en ten slotte wordt het resultaat naar de Staatsraad gestuurd', zegt Jim Hok, voorzitter van de PALU, vandaag, dinsdag 30 april 2019, op Starnieuws.
Nadat dan delen van de oppositie, waaronder de PALU, tegen de voorstellen tot wijziging in opstand zijn gekomen, schrijft de NDP-fractie een brief aan de president om de wijzigingen in de overeenkomst aan te houden. En vervolgens wordt ons de indruk gegeven dat die conceptovereenkomst net zo gemakkelijk kan worden afgeblazen, omdat de eigen fractie ‘bezwaren’ heeft.
In de eerste plaats vindt de PALU-voorzitter wel, dat het besluit om de voorgenomen wijzigingen af te blazen het enige juiste is. Hij is blij dat ook de coalitie nu op die lijn zit. Maar, dan moet dat ‘afblazen’ ook werkelijk gebeuren.
Tot nu toe is bekend geworden dat de president oren heeft naar de mening van de eigen fractie in de Assemblee. Dat is niet goed genoeg om de gemeenschap gerust te stellen, is de mening van de PALU.
'Eigenlijk moeten wij vrezen dat er precies zoals in de Alcoa-kwestie, weer een of ander spel wordt gespeeld, en dat er hoe dan ook wijzigingen zullen worden aangebracht in de overigens bijzonder goed gebalanceerde overeenkomst van juni 2013. We kunnen ons namelijk niet voorstellen dat IAmGold zich zo simpel zal laten afpoeieren, nu er een MoU getekend is en er kennelijk onderhandelingen zijn gevoerd om tot het definitieve wijzigingsvoorstel te komen. Het is al de vraag welke kronkelredeneringen aan Surinaamse zijde hebben geleid tot de overweging om de overeenkomst van 2013 te wijzigen. Geen van de aangehaalde argumenten houdt stand.'
Het is volgens de politicus vrijwel ondenkbaar, dat minister Regilio Dodson in zijn eentje een dergelijk besluit zou hebben genomen. 'Het is ook onbegrijpelijk hoe de hele Ministerraad zich zonder al te veel aarzeling heeft gesteld achter de wijzigingen. Wie wordt er verder beter van de voorgestelde wijzigingen, waarbij alle voordelen voor Suriname worden teruggedraaid ten gunste van IAmGold? De onderhandelingscommissie die het resultaat van juni 2013 heeft neergezet is in 2011 publiekelijk ingesteld door de president. Wie zitten er in de ‘geheime ’commissie die akkoord is gegaan met de wijzigingen die nu zijn voorgesteld?'
'Een van de redenen waarom elke Surinamer de wijziging van de overeenkomst van 2013 zou moeten afwijzen, is omdat wij het signaal de wereld insturen dat Suriname gewoon een ‘bacoven winkel’ is. Daar kan en mag je als multinational alles. Zelfs een bij wet vastgestelde overeenkomst kan je naderhand gewoon helemaal in je eigen voordeel wijzigen. Want die Surinaamse politici verkopen toch hun eigen land voor een stuiver.'
'Dit is trouwens een van de kenmerken van de oude politiek, namelijk uitverkoop van het Surinaamse belang aan het buitenland. De oude politiek lijkt hiermee dan ook helemaal terug, omdat de huidige regering kennelijk niet in staat is om succesvol te onderhandelen met buitenlandse mogendheden en multinationals. Maar kan een regering die zulke signalen de wereld instuurt, de toekomst van Suriname dan veiligstellen?', vraagt de PALU-voorzitter zich af.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten