Suriname en Frankrijk hebben vrijdag een gezamenlijke verklaring uitgegeven en leggen uit dat er diplomatieke gesprekken en twee technische consultaties zijn gehouden over de afbakening van de grens en de toewijzing van de eilanden in kwestie, in grenswateren, zo schrijft Starnieuws vandaag, zondag 10 maart 2019.
In de verklaring benadrukken beide landen het beginsel, dat grensbepaling bilateraal moet worden overeengekomen. Er wordt rekening gehouden met artikel 1 van het Verdrag van 1915. Hierin staat verder dat 'eilanden gelegen in dit gedeelte van de rivier Nederlandsch of Fransch grondgebied, naarmate zij in hun geheel of ten minste voor het grootste deel gelegen zijn ten Westen of ten Oosten van die lijn'. De 'eilanden Langa-Tabiti en Paccarebo of Blakkarebo zijn geheel Nederlandsch grondgebied en het eiland Guidala is geheel Fransch grondgebied'. Deze eilanden vallen buiten gedeeltelijke grensregeling.
De Fransen hebben zich altijd op het standpunt gesteld dat er geen discussie bestaat over de grenslijn, slechts over de status van enkele eilanden. Maar, minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken sprak afgelopen donderdag in De Nationale Assemblee over de 'juiste vaststelling van de grenslijn en de verdeling van tabiki’s' en 'wij generaties lang een euvel hebben die wij moeten oplossen'.
In het parlement zei Beighle, dat de gezamenlijke verklaring moet zorgen 'dat beide samenlevingen ervan bewust worden gemaakt, dat wij alle intentie hebben om de grenslijn te verduidelijken'. Zij vertelde, dat de regering eerder deze week middelen heeft vrijgemaakt voor een missie die de lokale gemeenschap in het gebied zal informeren en betrekken.
Volgens de gezamenlijke verklaring is 'overeengekomen dat beide partijen terughoudend zullen zijn in de gebieden waarover momenteel wordt gediscussieerd'. Dit kan de 'vrede en stabiliteit verstoren'.
Eerder stelde de Franse ambassadeur Antoine Joly dat de Franse autoriteiten 'alleen interventies zullen vermijden in gebieden die ter discussie staan'. De Fransen blijven 'de Franse wet op de Franse oevers toepassen om de illegale goudwinning te bestrijden en in het bijzonder het gebruik van kwik, het vergiftigen van de bevolking die aan beide zijden van de rivier leeft', zei Joly.
Suriname heeft de gezamenlijke patrouilleoperatie tijdelijk opgeschort tot definitieve afwikkeling van de grenskwestie. Het blijft echter onduidelijk welke eilanden/gebieden tussen Stoelmanseiland en het eiland Portal precies ter discussie staan, waar dus geen daden van agressie zullen worden ondernomen.
Ter informatie:
Geen opmerkingen:
Een reactie posten