woensdag 23 januari 2019

Vooruitlopend op massaprotesten tegen regering-Maduro zeker vier mensen gedood

Jongen (16) gedood tijdens bijeenkomst in de volkswijk Catia in het westen van Caracas

In de zuidelijke deelstaat Bolivar verloren drie mensen het leven


In Venezuela zijn in de nacht van dinsdag op woensdag 23 januari 2019 bij rellen minstens vier mensen omgekomen, nog voor er manifestaties voor en tegen de regering zijn. Dit heeft de politie en de non-gouvernementele organisatie Observatorio de Conflictividad Social (OVCS) bekendgemaakt. 

Het gaat om een zestienjarige die tijdens een bijeenkomst in de volkswijk Catia in het westen van Caracas door een vuurwapen gewond is geraakt. In de zuidelijke deelstaat Bolivar verloren nog drie andere mensen het leven.



Woensdag zelf zijn talrijke mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen de socialistische regering. Zij hanteerden slogans als 'wij zijn vrij' en 'u zal vallen, u zal vallen, deze regering zal vallen'.

Ook aanhangers van de regering hebben opgeroepen te betogen. 23 Januari is een symbolische datum in Venezuela, omdat op die dag in 1958 de laatste Venezolaanse dictator, Marcos Perez Jimenez, van zijn voetstuk viel.


Voorzitter Juan Guaido van het buitenspel gezette parlement riep de strijdkrachten op zich aan de zijde van de regeringstegenstanders te scharen.


Vele staten, internationale organisaties en de oppositie erkennen Nicolas Maduro niet meer als rechtmatig president. Volgens waarnemers is zijn herverkiezing vorig jaar niet koosjer verlopen. De VS hebben zich achter de oppositie geschaard. 'Maduro moet weg', schreef vicepresident Mike Pence dinsdag in een column in de zakenkrant Wall Street Journal.

De demonstranten willen gebruikmaken van het politieke momentum dat in de afgelopen weken is opgebouwd door de nieuwe voorzitter van het de Nationale Assemblee, het Venezolaanse parlement. Ze hopen dat de 35-jarige Guaidó erin slaagt het politieke verzet tegen Maduro te verenigen. De jonge oppositieleider wordt gesteund door de Verenigde Staten, de EU en andere landen die het regime van Maduro veroordelen en de legitimiteit van de verkiezingen die hem zijn tweede ambtstermijn bezorgden in twijfel trekken.


Guaidó is een relatief onbekende politicus van de invloedrijke oppositiepartij Voluntad Popular. Partijleider Leopoldo López kreeg in 2014 een gevangenisstraf opgelegd nadat hij werd opgepakt bij een demonstratie. Die straf werd in 2017 omgezet naar huisarrest. Bij zijn aantreden aan het begin van het jaar maakte Guaidó bekend, dat het parlement de president zal negeren en op 11 januari stelde hij zichzelf aan als interim-president en kondigde hij aan nieuwe verkiezingen te zullen uitschrijven.

Volgens de Venezolaanse Grondwet mag de parlementsvoorzitter interim-president worden als er sprake is van machtsmisbruik of een machtsvacuüm. Guaidó wordt sindsdien openlijk bedreigd door het regime en werd, met geweld, kortstondig ontvoerd door de geheime dienst Sebin. Dat heeft zijn status als nieuwe voorman van de oppositie goed gedaan.


(Suriname Mirror/Clarin/Belga/Twitter/Nu.nl/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten