woensdag 23 januari 2019

Joodse groep in Brazilië klaagt Braziliaanse cartoonist aan voor Netanyahu & Bolsonaro 'Nazi hug' cartoon

(Bron foto: Avi Ohayon/GPO)
Netanyahu was aanwezig bij inauguratie van Bolsonaro eerder deze maand


Een joodse gemeenschapsgroep in Brazilië klaagt een iconische politieke cartoonist aan voor antisemitisme, vanwege een tekening van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in een 'swastika-omhelzing' . 

De Joodse Federatie van Rio de Janeiro diende de zaak in tegen de cartoonist Aroeira op 15 januari. Het beledigende beeld laat zien, dat beide leiders, met hun ogen gesloten, met de armen een swastika vormen.

Beide leiders hebben een hartelijke relatie sinds de rechtse Bolsonaro aan de macht kwam na gespannen verkiezingen in oktober, waarbij de mannen zichzelf een 'broederschap' verklaarden tijdens het bezoek van Netanyahu aan Brazilië voor de inauguratie van Bolsonaro eerder deze maand.


Ondertussen heeft Bolsonaro beloofd de Braziliaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te verhuizen en heeft het het recht van Israël bevestigd om de stad als hoofdstad te hebben.

Eerst in de in Rio verschijnende krant O Dia werd de cartoon in december wijd verspreid op social media. Hoewel de afbeelding niet beschikbaar is op Aroeira's backcatalogus van cartoons op de website van de krant, is deze nog steeds elders online te vinden.

Toen de president van de Joodse Federatie, Arnon Velmovitsky, vorig weekend de cartoon op een populaire Braziliaanse tv-show bekritiseerde, zei hij: 'De kwestie zal met ernst worden bekeken. We kunnen joden en andere minderheden niet beledigen.'

Het nieuws van het aanklacht kwam echter om een ​​andere reden in bredere publieke aandacht dankzij Dia's rivaliserende krant, O Globo. De krant bracht het feit onder de aandacht dat Rodrigo Fux, de zoon van de Braziliaanse Hooggerechtshof rechter Luis Fux, de juridische afdeling van de eiser is.


(Suriname Mirror/RT/Twitter/insurgente.org)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten