woensdag 23 januari 2019

Aantal malariagevallen langs de Lawarivier neemt toe

Toename waarschijnlijk door uitbraak malaria in nabijgelegen Franse goudmijngebieden


Het aantal malariagevallen in het zuidoostelijk grensgebied langs de Lawarivier neemt toe. Het Malaria Programma van het ministerie van Volksgezondheid heeft voor het aanpakken van dit probleem, samen met de Medische Zending, een krutu gehouden op 15 januari te Kawemhakan (Anapaike) in het district Sipaliwini, met de dorpskapiteins en granmans van de Franse en Surinaamse Wajana-dorpen, zo bericht het Nationaal Informatie Instituut (NII) vandaag, woensdag 23 januari 2019.

Tijdens de krutu is gesproken over de preventie van malaria met klamboes, het belang van vroege diagnose en behandeling en de verschillen in het management van malaria in Suriname en Frans-Guyana.

De toename van malaria is waarschijnlijk het gevolg van een uitbraak van malaria in nabijgelegen Franse goudmijngebieden. De transmissie heeft geleid tot malariagevallen onder de plaatselijke inheemse Wajana-gemeenschap rond die mijngebieden. De Wajana-gemeenschap is een grensoverschrijdende gemeenschap met dorpen aan zowel de Franse als de Surinaamse kant van de rivier.

Het risico van herintroductie van malaria aan de Surinaamse kant is daarom groot. Suriname is hard op weg om malaria te elimineren, daarom is het belangrijk om voortdurend alert te zijn op herintroductie van malaria vanuit het buitenland naar Suriname.

Volksgezondheid heeft 1.400 klamboes aan de Medische Zending overgedragen voor distributie onder de Wajana-gemeenschap. Zowel de Medische Zending als het Malaria Programma zullen hun malaria surveillance in het zuidelijk grensgebied versterken om nieuwe infecties vroeg te kunnen ontdekken en te behandelen, zodat lokale transmissie wordt voorkomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten