zaterdag 6 oktober 2018

Code geel in delen Nicaragua vanwege hevige regenval

Regenval kan aardverschuivingen en overstromingen in laaggelegen gebieden veroorzaken

León (Bron foto: END/Twitter)

De Nicaraguaanse regering zei vrijdag 6 oktober 2018, dat ze haar code geel handhaaft, omdat zware regenval nog steeds gevaren veroorzaakt, zoals aardverschuivingen en overstromingen in laaggelegen gebieden.

De waarschuwing is geactiveerd als een preventieve maatregel in geval van nood in het land, zei Guillermo Gonzalez, mededirecteur van het Sistema Nacional para la Prevención, Mitigación y Atención de Desastres (SINAPRED).



Hij benadrukte dat het onder deze omstandigheden erg belangrijk is om preventieve maatregelen te nemen om het leven van kinderen, zwangere vrouwen en ouderen te beschermen, eraan toevoegend dat niemand voorlopig moet proberen rivieren over te steken.




'De regen zal de komende 48 uur doorgaan vanwege het lage druk weersysteem in het Caribisch gebied en de Stille Oceaan', aldus Gonzalez. Marcio Baca, directeur Meteorologie van het Instituto Nicaragüense de Estudios Territoriales (Ineter), legde uit dat de aanwezigheid van twee lagedruksystemen in het Caribisch gebied en de Stille Oceaan tot hoge luchtvochtigheid heeft geleid.

'De grond bereikt het verzadigingspunt en er kunnen overstromingen en aardverschuivingen zijn', zei hij, en spoorde bewoners aan om uiterste voorzorgsmaatregelen te nemen.



(Suriname Mirror/Xinhua/El Nuevo Diario/YouTube/diariometro.com.ni/Twitter)

Venezuela zet speciale politiedienst op om de grens met Colombia te bewaken

Er komen controlepunten bij havens, luchthavens en grensposten



Venezuela heeft een speciale politiedienst opgericht om de grens met Colombia te bewaken. De jongste maanden trokken duizenden Venezolanen die grens over, op de vlucht voor de economische en politieke crisis in eigen land. 

De grenspolitie start met onmiddellijke ingang, verklaarde vice-president Delcy Rodríguez op de nationale televisie. Volgens haar komen er 72 controlepunten, aan havens, luchthavens en grensposten.


De grens tussen Venezuela en Colombia is 2.200 kilometer lang. Volgens de Verenigde Naties zijn sinds 2015 al 1.9 miljoen Venezolanen gevlucht voor de economische crisis in eigen land.

President Nicolas Maduro ontkent echter dat zijn land een vluchtelingenprobleem heeft.

De economie van Venezuela stortte in 2016 in als gevolg van de daling van de olieprijzen en economisch wanbeleid van de socialistische regering van Maduro. Het land kampt met een hyperinflatie, een tekort aan voedsel, en geneesmiddelen. Er zijn ook regelmatig stroomtekorten.



(Suriname Mirror/Belga/Deutsche Welle/Al Jazeera/YouTube/Twitter)

Man en vrouw gearresteerd in Mexico verdacht van betrokkenheid moord op zeker tien vrouwen

Stel ook beschuldigd van het verkopen van een baby...

In de buurt van hun woning zijn stoffelijke resten gevonden


De politie in Mexico heeft donderdag 4 oktober 2018 een man en een vrouw gearresteerd die worden verdacht van betrokkenheid bij de moord op minstens tien vrouwen. Ook wordt het stel beschuldigd van het verkopen van een baby.

De politie kwam de verdachten op het spoor tijdens een onderzoek naar de vermissing van drie vrouwen, van wie er een samen met haar pas geboren dochter was verdwenen.

De verdachten werden donderdag opgepakt toen zij samen een huis in een voorstad van Mexico-Stad, Ecatepec, verlieten.


De twee hadden een kinderwagen bij zich. Daarin lag een zak met menselijke resten. Ook in de buurt van de woning werden stoffelijke resten gevonden.

Het motief voor de moorden is onduidelijk. De vermiste baby is opgespoord. Ze verkeert in de goede gezondheid en is bij haar oma ondergebracht. Het paar dat het kind kocht, is ook gearresteerd.


(Suriname Mirror/Reuters/Sin Embargo/De Telegraaf/Twitter/news18/Periodico Central)

Procureur-generaal Roy Baidjnath Panday pleit voor nieuw 'intelligence team'

'Wij waren en zijn nog steeds niet gelukkig met de gepleegde interventie'

Baidjnath Panday pleit voor opvoering en daadkrachtig optreden Kustwacht in kust- en territoriale wateren


'De continuering van de werkzaamheden van het speciaal intelligence team werd teniet gedaan en het is inmiddels publiekelijk bekend hoe dat kon gebeuren. Wij waren en zijn nog steeds niet gelukkig met de gepleegde interventie en zullen ernaartoe werken om wederom een speciaal intel-team op de been te krijgen', zei procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday vrijdag tijdens de opening van het nieuw zittingsjaar 2018-2019 van het Hof van Justitie, zo schrijft Starnieuws zaterdag 6 oktober 2018.

Hoewel de pg geen namen van teams of units noemde, was het voor de aanwezigen duidelijk dat er gerefereerd werd naar het ontbinden van de Counter Terrorism Intelligence Unit in juni van dit jaar.

De bestrijding van grensoverschrijdende criminaliteit verdient een aparte vermelding binnen de aanpak van criminaliteit, merkte de pg op. Hij legde uit, dat het Openbaar Ministerie (OM) in staat was om terrorisme en drugs gerelateerde criminaliteit aan te pakken met de hulp van buitenlandse inlichtingenbronnen. Hun informatie maakte het mogelijk dat er in korte tijd enkele successen werden geboekt. 'Dat kon gebeuren, omdat er een goede vertrouwensbasis was voor uitwisseling van de informatie en het op basis daarvan nationaal opschalen van die informatie voor een succesvol politie optreden.'

Baidjnath Panday pleit dan ook voor de opvoering en een daadkrachtig optreden van de Kustwacht in de kust en territoriale wateren. 'De aanpak van de grensoverschrijdende criminaliteit en het optreden van de Kustwacht vereisen samenwerking met buitenlandse rechtshandhavingsdiensten', onderstreepte hij.

De Kustwacht heeft rechtshandhavende taken en het OM zal helpen met het opstellen van de nodige richtlijnen en de wijze van rapportage bij gepleegde interventies.

Voor de operationele samenwerking met buitenlandse inlichtingendiensten en politie en justitie is een solide vertrouwensbasis noodzakelijk. Baidjnath Panday herhaalde dan ook de wens van het vervolgingsinstituut om rechtshulpverdragen met Frankrijk, Guyana en China te tekenen. 'Zodat in strafzaken zonder al te veel drempels medewerking verkregen dan wel verleend kan worden bij strafrechtelijke onderzoeken.'

Refineria di Kòrsou laat 'overall audit' uitvoeren naar technische installaties op de Isla-raffinaderij

Aanleiding voor audit is aflopend contract met huidige operator PdVSA en zoektocht naar nieuwe


Refineria di Kòrsou (RdK) wil een overall audit laten uitvoeren naar de technische installaties op de Isla-raffinaderij, gebaseerd op de laatste normen in de industrie. Deze audit moet in kaart brengen wat de situatie van de plant is in vergelijking met wat die zou moeten zijn, aldus Roderick van Kwartel, directeur van overheids-nv RdK, vandaag, zaterdag 6 oktober 2018, in het Antilliaans Dagblad.

Aanleiding voor het uitvoeren van een dergelijke audit naar de huidige staat van de activa is het aflopende contract met de huidige operator Petróleos de Venezuela S.A. (PdVSA) en de zoektocht naar een nieuwe contractant.

'Wij willen weten wat de huidige toestand is en wat de toestand zou moeten zijn. Daar zit waarschijnlijk een gap tussen en als we dit zwart op wit hebben, zouden wij met PdVSA in gesprek kunnen gaan om te kijken of zij het willen oplossen', aldus Van Kwartel. Het proces voor de aanvang van de audit is al in gang gezet.

Deze week was er een zogenaamde ‘clarification meeting’ met verschillende partijen die geïnteresseerd zijn in het uitvoeren van de audit. Zij hebben een rondleiding gekregen bij de Isla-raffinaderij en de terminal te Bullenbaai en RdK heeft duidelijk gemaakt wat er wordt verwacht.

Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos), Curaçao, heeft nu een Cliëntenraad

Sehos: 'De Cliëntenraad is belangrijk om het beleid te bepalen'

 
De belangen van cliënten en patiënten van het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) zullen voortaan worden behartigd door de cliëntenraad. De leden van dit adviesorgaan hebben zich gisteren gepresenteerd aan de pers, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 6 oktober 2018. 

Als voorzitter is benoemd Imro Zwerwer, als secretaris Lurisha Hooi, als penningmeester Carin Bult en als lid zijn benoemd Eulalie Clemencia, Sandra La Croes, Marjorie Tromp en Curd Evertsz. Zij zullen voortaan gevraagd en ongevraagd advies geven aan de medische staf, Raad van Bestuur (RvB) en Raad van Toezicht (RvT) van het ziekenhuis.

Hoewel het op Curaçao niet verplicht is om een cliëntenraad te hebben, heeft Sehos daar toch voor gekozen. Het ziekenhuis stelt dat de Cliëntenraad belangrijk is om het beleid te bepalen; de raad zal namelijk advies geven over hoe de zorg wordt ervaren door cliënten en patiënten en hoe deze kan worden verbeterd.

De deelnemers zijn door middel van een sollicitatieprocedure benoemd. Uit meer dan zestig kandidaten zijn na individuele gesprekken personen gekozen die samen een dwarsdoorsnede van de bevolking vormen. Het zijn mensen die in het dagelijks leven werken in de zorg, bij de politie, het gerecht, en/of ervaring hebben als patiënt, of familie zijn van patiënten en daardoor ervaringsdeskundig zijn. Zo legt het Sehos uit in een persbericht.

Onroerend goed Hotel Otrobanda, Curaçao, wordt woensdag 7 november geveild

Nu veiling voor de deur staat lijkt het er toch sterk op, dat Hotel Otrobanda failliet is...


Het onroerend goed dat toebehoort aan Hotel Otrobanda gaat woensdag 7 november onder de hamer. Wie geïnteresseerd is in overname van het hotel zal daar ten minste 11 miljoen gulden voor moeten neertellen. Dat blijkt uit een advertentie, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 6 oktober 2018.

Notariskantoor Moerdijk & Palm (het voormalige Notariskantoor Eshuis) is verantwoordelijk voor de veiling. De pas aangestelde notaris Martijn Moerdijk zal erop toezien dat het hotel in het openbaar wordt verkocht; eerst bij opbod en vervolgens bij afmijning.

Het gaat bij de veiling om een perceel grond van 760 vierkante meter groot, gelegen aan de Breedestraat en de Rouvilleweg – opzichtig gelegen aan ‘de andere kant’ van de Handelskade – met het daarbij behorende gebouw van Hotel Otrobanda, waar ook restaurant La Bahia, een casino en een zwembad bij horen.

De eigenaars zwijgen nog in alle talen. Miles Mercera van Curaçao Hospitality and Tourism Association (CHATA) reageerde destijds verbaasd. Over een dreigend faillissement had hij vanuit het hotelmanagement nog niet gehoord. Nu de vaste activa van het hotel worden verkocht, lijkt het er toch sterk op dat Hotel Otrobanda failliet is.

Seven Stars Mining NV mag onderzoek doen naar voorkomens laag-ijzer bauxiet

Bedrijf wil in 2019 fabriek opzetten waar dit bauxiet verwerkt wordt tot bauxiet refractories


Seven Stars Mining NV - opgericht in 2016 met als doel het mijnen en verwerken van low iron bauxiet - heeft van de Surinaamse overheid toestemming gekregen onderzoek te doen naar de voorkomens van het zogenaamde laag-ijzer (low iron) bauxiet. De onderneming wil bij succesvolle bevestiging van de exploratie verwachtingen, reeds in 2019 een fabriek in Suriname opzetten waar dit type bauxiet verwerkt zal worden tot bauxiet refractories, zo meldt Consolidated Resources Suriname NV (CRS) in een persbericht.

Seven Stars Mining heeft een investering van ruim 30 miljoen Amerikaanse dollar in Suriname begroot. Met dit investeringsbedrag zal het bedrijf mijnen opzetten en een hoogwaardige verwerkingsfabriek bouwen. De verwachting is dat de activiteiten rond de 100 directe arbeidsplaatsen zullen opleveren waarvan 90 procent door Surinamers ingevuld kunnen worden.

President Desi Bouterse maakte in zijn Jaarrede op 1 oktober melding van de komst van een buitenlandse onderneming van middelbare omvang, die actief is in de minerale sector. Het gaat om het Spaanse bedrijf Arciresa. Seven Stars Mining NV is een joint venture tussen het Spaanse bedrijf Arciresa (60 %) en het Surinaamse bedrijf Hazlo Geosolutions (40 %).

Dimitri Lemmer, directeur van Consolidated Resources Suriname NV (CRS), is zeer te spreken over dit partnerschap. 'Het feit dat Arciresa al 66 jaar bestaat, naar 35 landen exporteert en meer dan 400 grote industriële klanten wereldwijd heeft, geeft ons veel vertrouwen. Ook hebben beide bedrijven een zeer goede reputatie op het gebied van milieu, financiën en kwaliteit’, aldus Lemmer die als business development consultant, het bedrijf begeleidt.

Een ander sterk punt is dat Suriname voor Arciresa geen onbekend terrein is. 'In de jaren 70/80 waren ze ook al hier. Ze hebben toen tussen de 20.000 en 40.000 ton low iron bauxiet uit de mijn van Billiton in Lelydorp geïmporteerd en verwerkt in hun fabriek in Spanje. Ze zijn nu weer terug in Suriname, omdat de vraag naar de specifieke producten die uit deze bauxiet gemaakt kunnen worden, stijgende is.

Ook wat betreft de steun van de Surinaamse overheid, is Seven Stars goed te spreken. 'Arciresa’s algemeen directeur Fernando Lopez heeft in een brief aan minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen, zijn dank uitgesproken voor de interesse en ondersteuning van de regering voor het project', aldus de CRS-directeur.

De low iron of ‘refractorie grade’ bauxiet die Seven Stars Mining NV gaat mijnen, is een andere klasse bauxiet dan de ‘metal grade’ bauxiet die Suralco de afgelopen jaren in Suriname heeft gemijnd. Het low iron bauxiet komt vaak voor in de bauxietzone met een hoog gehalte ‘reactive silica’. Dit maakt de verwerking tot aluminium complex en heel duur. Dit is de reden dat deze bauxietzones in de afgelopen jaren vaak zijn overgeslagen bij het mijnen in Suriname. De producten die met behulp van dit type bauxiet gemaakt kunnen worden zijn de zogeheten refractories. Dit zijn materialen die hittebestendig en vuurvast zijn en vooral gebruikt worden in de staalindustrie en voor het bekleden van ketels en ovens van alle soorten reactoren. Daarnaast zijn deze refractories ook nodig bij de productie van cement, aluminium, bij de afvalverbranding en in de petrochemische industrie, maar ook voor de productie van glas en keramiek.

Een groot voordeel van het produceren van deze low iron bauxiet is dat er bij het verwerkingsproces geen chemicaliën nodig zijn. Ook zullen er geen ’red mudlakes” ontstaan. Wereldwijd is 80% van de gemijnde bauxiet de variant die gebruikt wordt voor de productie van aluminium waarvoor wel chemische middelen gebruikt moeten worden.

Waarnemend Hof-president Rasoelbaks wijst bij opening zittingsjaar 2018-2019 op werkdruk

(Bron foto: Nationaal Informatie Instituut)
ICT-consultant gaat digitaal data- en informatiebeheer en informatievoorziening opzetten

'Afgelopen jaar in eerste aanleg 5.964 nieuwe civiele zaken en 6.381 uitspraken, het registreren ervan gebeurt nog handmatig op nummer, dat moeten wij anno 2018-2019 niet meer willen'


Het Hof van Justitie heeft gisteren tijdens een buitengewone openbare bijeenkomst het zittingsjaar 2018-2019 geopend. Waarnemend Hof-president Iwan Rasoelbaks gaf een uiteenzetting van de bereikte doelen, wenselijkheden en vooruitzichten, aldus Starnieuws vandaag, zaterdag 6 oktober 2018.

'Het afgelopen zittingsjaar heeft zich gekenmerkt door de aanhoudende werkdruk binnen de rechterlijke organisatie vanwege de aloude problematiek van onderbezetting. Er zijn beleidsuitvoeringen uitgesteld uit het eigen beleidsprogramma Speerpunten van de Rechtspraak. Het uitstellen soms enerzijds vanwege schaars beschikbare financiële middelen en anderzijds geringe uitvoeringscapaciteit binnen de rechterlijke organisatie. Desondanks is het Hof niet ontevreden over de gelegde bases en de kleine behaalde doelen.'

Het afgelopen zittingsjaar verliep de beschikbaarstelling van de operationele middelen vlot, waardoor de dienstverlening niet in gevaar kwam. Het probleem van tolkenbijstand in strafzaken is geweken en in maart 2019 worden de schrijfjuristen in opleiding (civiele zaken) ingezet.

Het Hof nam begin van het jaar het gerenoveerde Hof-gerechtsgebouw in gebruik. Rasoelbaks merkte wel op, dat alle drie gerechtsgebouwen op volle sterkte zijn bemand en er geen ruimte is voor meer personeel. Het Hof krijgt binnenkort de beschikking over het oude kantoor van het Bureau voor Familierechtelijke Zaken. De juridische opleidingen (EU-project) en nog op te zetten operationele diensten (verzelfstandigingsproject) krijgen daar een plek.

Een ander gehaald doel is de goedkeuring door de regering van de benoeming van zeven kandidaten tot rechter per 1 oktober 2018. Met deze aanvulling start het Hof in januari 2019 met de sectorale aansturing van het rechtsprekende werk. 'De verwachting is dat de nieuwe aansturing de efficiëntie snelheid en productie van de rechtsprocessen zal opvoeren.' Volgens de nieuwe structuur worden rechters ingedeeld als sector- en unitvoorzitter in civiele en strafzaken. Rechter Dinesh Sewratan leidt de civiele sector en unit Hof civiel, terwijl Robert Praag handel coördineert, Susanna Chu unit kort geding en Siegline Wijnhard familiezaken. De strafsector en unit Hof straf staan onder leiding van Anandkumar Charan, terwijl collega Marie Mettendaf kanton straf misdrijven en overtredingen coördineert en Sewratan ook belast is met unit rechter-commissaris.

'Klachtenbehandeling, afhandeling en verzoeken van advocaten en justitiabelen zullen per unit worden aangepakt', legde Rasoelbaks uit.

De versterking van zeven rechters en de nieuwe structuur moeten resulteren in de verbetering van de productie en kwaliteit van vonnissen en beschikkingen en snelle afgifte. Doorstroming voor hoger beroep wordt per unit afgewerkt evenals de instelling van procesreglementen.

De Hof-president kondigde ook de introductie aan van de kleine handelsrol voor de snellere afhandeling van arbeids- en huurzaken, verklaringsprocedures en vorderingen tot Srd 20.000. In de unit kort geding zal het spoedeisende belang eerst door de coördinator worden beoordeeld aan de hand van vastgestelde en bekendgemaakte criteria. De rol wordt hierdoor zuiver gehouden en toegelaten zaken worden binnen een afgesproken termijn afgewikkeld.

Ook in de strafsector komen veranderingen. Vier nieuwe rollen voor misdrijven en overtredingen in zaken waar de verdachte heeft bekend en zaken waarin de verdachte niet in voorarrest zit. In Hof zaken komen vaste kamers met vaste rechters; enkelen hebben nog een portefeuille in eerste aanleg, gaf Rasoelbaks aan. Volgens hem heeft de sectorale benadering als algemeen voordeel dat er specialisme gekweekt wordt binnen de rechtspraak.

Een ander lichtpunt is de aanstelling van een interim-directeur voor de rechtbanken die zich zal bezighouden met het verzelfstandigingsproces. Er wordt ook een ICT-consultant binnengehaald voor de automatisering en opzetten van een digitaal data- en informatiebeheer en informatievoorziening. Ter illustratie gaf hij mee, dat het afgelopen jaar er in eerste aanleg 5.964 nieuwe civiele zaken en 6.381 uitspraken waren. 'Het registreren ervan en zoeken naar data gebeurt nog handmatig op nummers. Dit moeten wij anno 2018-2019 niet meer willen. We gaan achter raken en de snelheden zullen vertragen.' Het handmatig werken zorgt ervoor, dat men niet aan de informatie kan komen voor beleid en er is geen overzicht van de organisatie, voegde hij eraan toe.

Nog dit jaar hoopt het Hof een website te lanceren met 500 uitspraken als aanzet tot informatieverschaffing. In een later stadium volgt de publicatie van interessante jurisprudentie uit het verleden.

Het Hof wil ook graag het nieuwe Burgerlijk Wetboek in gebruik nemen en wacht op goedkeuring van het parlement. Het over- en weer schakelen tussen een oud en nieuw wetboek heeft invloed op het investeringsklimaat. 'De hele private sector leunt op de regels van het Surinaams Burgerlijk Wetboek en daaraan gelieerd Surinaams burgerprocesrecht.'

Baggerbedrijven ontvangen pakket van eisen voor uitbaggeren vaargeul Surinamerivier

De vaargeul had ooit een breedte van 70 meter, maar nu van slechts 30 meter


'Volgende week zal het pakket van eisen voor het baggeren van de vaargeul van de Surinamerivier gestuurd worden naar baggerbedrijven. Het bestek is rond. Het is dringend nodig om de vaargeul aan te pakken. Nu kunnen schepen niet meer efficiënt beladen worden, terwijl ze ook niet volgeladen de havens kunnen binnenvaren', aldus minister Patrick Pengel van Openbare Werken, Transport en Communicatie vandaag, zaterdag 6 oktober 2018, op Starnieuws.

De geïnteresseerde baggerbedrijven zullen nadat ze het pakket ontvangen hebben, de ruimte hebben om verdere informatie op te vragen en eventueel enkele locaties aandoen.

De recente metingen van de Maritieme Autoriteit Suriname maken ook deel uit van het pakket.

Nadat de vragen beantwoordt zijn, volgt de onderhandelingsfase. Tot aan de daadwerkelijke aanbesteding en het tekenen van het contract, zijn zes maanden uitgetrokken.

De vaargeul moet vanaf de monding 65 kilometer worden uitgebaggerd, waarbij het gaat om het baggeren van 1.30 tot 1.70 meter. Ook moet de vaargeul worden verbreed. Pengel merkt op, dat de vaargeul ooit een breedte had van 70 meter, maar nu is deze slechts 30 meter.

De geringe diepte van de vaargeul heeft grote economische gevolgen. Schepen die eerst Suriname aandeden en dan Guyana, gaan nu eerst naar het buurland. Nadat ze daar vracht hebben uitgeladen, komen ze pas naar Suriname. Ook bij het beladen moet er rekening worden gehouden met de diepgang.

Al sinds 2004 wordt gesproken over het uitbaggeren van de Surinamerivier. Vele malen zijn toezeggingen gedaan over het moment waarop met de werkzaamheden zou worden begonnen. Op 9 november 2006 werd gesteld dat medio 2007 begonnen kon worden met de baggerwerkzaamheden. Vervolgens werd het een lange periode stil, waarna op 24 augustus 2010 bekend werd gemaakt dat in 2011 de rivier uitgebaggerd zou worden. Een jaar later, 28 september 2011, kwam het bericht dat de werkzaamheden in het eerste kwartaal van 2012 zouden starten en op 3 augustus van dat jaar werd gemeld, dat uiterlijk februari 2013 begonnen zou worden met de baggerwerkzaamheden. 

Zes bedrijven uit Nederland, België en China hadden zich in augustus 2008 ingeschreven om het toen meer dan 30 miljoen Amerikaanse dollar kostend e baggerproject van de Surinamerivier uit te voeren. Uiterlijk 7 oktober 2008 zou de Maritieme Autoriteit Suriname beslissen welk bedrijf het werk gegund zou krijgen, aldus berichtte de Ware Tijd op 19 augustus 2008. Het ging om de bedrijven China Harbour, Jan de Nul NV en Dredging Internationale uit België en het Baggerbedrijf J. De Boer, MNO Vervat BV en een jointventure van Boskalis en Van Oord uit Nederland.

De MAS maakte op 20 december 2012 bekend, dat bedrijven zich voor 14 februari 2013 konden inschrijven voor het Suriname rivier Dredging Project. Opmerkelijk, omdat in augustus 2008 zich al zes bedrijven hadden ingeschreven. Wat is er met die inschrijvingen gebeurd en met de inschrijvingen van februari 2013?.....

Belfort (ABOP): 'President, u liegt, uw Jaarrede zit weer vol met leugens'

'De staatskas is leeggeroofd, de deviezen- en goudreserves zijn weg en het volk lijdt'


- 'President, you can not do the job, president, yu no mang du a wroko, president, tu jhoot bole hai'
- 'Die man houdt zijn eigen volk aan de ene kant bewust in armoedige situatie, terwijl het volk aan de andere kant met pakketten wordt vernederd door zijn vrouw'


ABOP-parlementariër Edward Belfort neemt in het Dagblad Suriname van vrijdag 5 oktober 2018, geen blad voor zijn mond en typeert de pas uitgesproken Jaarrede van president Desi Bouterse als ‘leugens’. 

'De staatskas is leeggeroofd, de deviezen- en goudreserves zijn weg en het volk lijdt. Rijstboeren verliezen vertrouwen in de sector en zoeken werk bij de overheid. Zoveel bedrijven hebben hun deuren gesloten en arbeiders op straat gezet, terwijl andere ondernemingen op low-profile draaien. Dan zegt de president in zijn Jaarrede, mevrouw de voorzitter, we can do the job. Ik denk dat hij een woord vergeten is uit te spreken, want het moet zijn, we can not do the job. President, you can not do the job. President, yu no mang du a wroko, president, tu jhoot bole hai, dus president, u liegt. Uw jaarrede zit weer vol met leugens', zegt Belfort.

De ABOP’er voert aan, dat het staatshoofd weer getoond heeft een bermpoliticus te zijn door alles dat scheef gaan op een bepaalde manier te verbloemen met hoopgevende woorden. Het feit volgens hem blijft ‘dat Suriname geen enkele ontwikkeling gaat zien, zolang Desi Bouterse en zijn NDP aan de macht zijn’. “You’ve got to go, president, want no wang mang go stem gi yu moro!', aldus de politicus.

Belfort voert aan, dat Bouterse in de afgelopen acht jaren niets van Suriname heeft gemaakt. Integendeel is de wisselkoers van Srd 2,78 uit 2010 naar boven de Srd 7,50 voor een Amerikaanse dollar gesprongen.

'Toen hij in 2010 aantrad, zou hij de brandstofprijs omlaag brengen, de government take erop weghalen, de sociaaleconomische situatie verbeteren, een kruistocht tegen corruptie voeren, bruggen over de Corantijn- en Marowijnerivier bouwen, 18.000 woningen bouwen, diepzeehaven bouwen, een trambaan van ergens naar nergens, fly-overs, vierbaans highway enzovoorts. Waar is die cassavefabriek? Draait het wel? Waar is die huizenfabriek? Draait dat ziekenhuis van Wanica al? Is de spoedeisende hulp van het RK-ziekenhuis operationeel? Zijn die dievenijzers van de woningen verdwenen, president? Zijn we al in Dubai beland, president? Neen! Daarom zeg ik weer, president, yu no mang du a wroko! Hij had een sociaal-contract met het volk gesloten dat gewoon een gestolen kopie was van een buitenlander uit de 19e eeuw. In 2015 heeft hij voor nog 5 gevraagd, want het werk was te veel en hij kon dit alles zogenaamd tussen 2010 en 2015 niet afronden. Ondertussen zijn wij in armoede gedompeld.'

De ABOP'er beweert de politieke strategie van Bouterse al lang door te hebben en te weten dat alles wat Bouterse nu doet, te maken heeft met voordelen bij de opkomende verkiezingen. Zo krijgt vicepresident Ashwin Adhin, ook NDP’er, bewust opdrachten van zijn partijvoorzitter om de Hindoestanen binnen de moskeeën en mandirs te paaien met voedselpakketten. Ook Raymond Sapoen zou bewust worden misbruikt om de Javaanse groep te verdelen en rustig te houden. Ook de andere bevolkingsgroepen worden volgens Belfort op dezelfde manier misleid en zoet gehouden.

'You are a bad president', aldus Belfort.

Dat alle coalitiegenoten tot nu toe alleen maar manieren zoeken om de slechte prestatie en Jaarrede te verbloemen, komt volgens Belfort, om dat men hun positie in de Assemblee veilig wil houden. 'De coalitiemensen slijmen om in de Assemblee te blijven, maar het volk moet dan het gelag betalen. Je kunt toch niet meer uitgeven dan je verdient. Telkens als Bouterse aan de macht komt, wordt de dekking van de Surinaamse munt naar nihil teruggebracht. Wij moeten als politieke partijen bundelen om deze man weer naar huis te sturen.'

Belfort neemt het de president vooral kwalijk, dat hij aan de ene kant het volk verder verarmt, terwijl hij aan de andere kant zijn echtgenote, first lady Ingrid Bouterse-Waldring, stuurt om pakketten aan dezelfde verarmde mensen te verstrekken. 'Die man houdt zijn eigen volk aan de ene kant bewust in een armoedige situatie, terwijl het volk aan de andere kant met pakketten wordt vernederd door zijn vrouw. Men moet in lange rijen staan voor een voedselpakket, schoolpakket, basiszorgverzekeringskaart. Een pakketvolk! Dat is wat het volk vandaag de dag is geworden', aldus Belfort.

'Het is natuurlijk een lachertje wanneer wij zien wat de heer Belfort op tv en radio dagelijks doet'

Misiekaba (NDP) vraagt zich af of Bee → (ABOP) niet bekend is met wat reilt en zeilt binnen zijn partij


NDP-ondervoorzitter en fractieleider André Misiekaba zegt vrijdag 5 oktober 2018 op Starnieuws de frustratie en bitterheid van ABOP-Assembleelid Marinus Bee te begrijpen. Bee had na uitspraken van Misiekaba daarop gereageerd. Misiekaba merkt op, dat de achterban van Bee's ABOP verder afbrokkelt, nu duidelijk is dat Alice Amafo, die de prinses van ABOP genoemd werd, de partij definitief de rug heeft toegekeerd. Verwacht wordt dat een belangrijk deel van de partij achter haar aangaat. 

'Het bevreemdt mij heel erg wanneer ik vandaag hoor dat ABOP op een andere manier propaganda zal voeren. Het is natuurlijk een lachertje wanneer wij zien wat de heer Belfort op tv en radio dagelijks doet als DNA-lid van de partij. Ik bedoel, erger kan het niet. De constante tweespalt die Belfort probeert te zaaien', zegt Misiekaba.

De politicus vraagt zich af of Bee niet bekend is met wat er reilt en zeilt binnen zijn eigen partij en wat exponenten van de ABOP daarbuiten doen, als hij stelt dat andere propaganda zal worden gevoerd. Misiekaba stelt, dat de ABOP begonnen is met aanvallen op de NDP. Twee jaar geleden heeft ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk gezegd, dat zijn partij niet zal samenwerken met de NDP.

'Hij zocht aandacht, want kennelijk is de ABOP niet in staat zelf de aandacht te trekken, want men moet steeds de NDP bespreken. Brunswijk vond het nodig om out of the blue te zeggen niet met NDP te zullen samenwerken. Wanneer men twee jaar bezig is met ons, met ondergetekende. En wanneer wij een politiek antwoord daarop formuleren, dan verwachten wij een beetje verdraagzaamheid', aldus Misiekaba.

De politicus merkt op, dat Brunswijk verdraagzaam is. 'Maar, de bitterheid van Bee is zo erg, dat hij in DNA zichzelf niet kan inhouden. Dan wordt hij zeer persoonlijk. Wij hebben dat al twee jaar van anderen in de ABOP en nu komt hij erbij. Wij hebben ermee geleefd al die tijd, maar wij zullen dit ook overbruggen. Je moet geen bitterheid en wrok koesteren wanneer een keer een politiek antwoord wordt geformuleerd op je politieke activiteiten. Wij begrijpen natuurlijk de uitspraken als te zijn dat ik word misbruikt en dergelijke. Te woyo yagi wo' si suma e seri. En time will tell wat er verder zal gebeuren. Dus al die grootspraak dat we niet met NDP gaan samenwerken, ik ben blij dat de zaken opgetekend worden. De toekomst zal het uitwijzen.'

Vijf ambtenaren van het ministerie van RO aangehouden verdacht van verduistering

Medewerkers sjoemelden met kwitanties standgelden standhouders Centrale Markt

Het gaat om duizenden Surinaamse dollars die zijn verdwenen


Vijf medewerkers van het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) zijn donderdag in verzekering gesteld door de afdeling Fraude van het Korps Politie Suriname. De marktmeester van de Centrale Markt in Paramaribo deed aangifte bij de politie van het ressort Centrum, nadat bij controle van de kwitantieboeken onregelmatigheden werden ontdekt. 

Het bleek - zo schrijft het Dagblad Suriname vrijdag 5 oktober 2018 -, dat kopieën van de kwitanties niet overeenkwamen met de originele kwitanties die aan standhouders waren afgegeven nadat zij de standgelden hadden betaald. Het gaat om duizenden Surinaamse dollars die zijn verdwenen.

Deze personen werken allen bij de Financiële afdeling. Vanwege de aard van het feit werd de zaak aan afdeling Fraude overgedragen, zegt de politie. De staat is benadeeld door dit vijftal.

De verdachten hebben bijvoorbeeld Srd 500 ontvangen en hebben op de originele kwitantie dat bedrag uitgeschreven. Zij zorgden er echter voor, dat het carbonpapier zodanig gezet werd, dat er in plaats van Srd 500, een bedrag van Srd 50 of Srd 5 op de kopie van het kwitantieboekje genoteerd werd. Het verschil hebben de verdachten in eigen zak gestoken.

De politie doet een beroep op alle standhouders die betaald hebben en het vermoeden hebben dat zij het slachtoffer zijn geworden van de verdachten, zich met hun originele kwitanties te melden bij de afdeling Fraude, op het politiebureau Geyersvlijt.

In het belang van het onderzoek is het vijftal ingesloten.

Verkiezingen van 2020 mogelijk niet op 25 mei, maar wellicht in maart....

NDP-campagneleider Abrahams: 'Mogelijk vervroegde verkiezingen in verband Eid-Ul-Fitr'

Staatsrechtgeleerde Sam Polanen: 'Datum verkiezingen is in de Grondwet verankerd'


De verkiezingen van 2020 zullen in verband Eid-Ul-Fitr ('Bodo') worden vervroegd. Het samenvallen van de stembusgang met deze religieuze dag maakt het stemmen op 25 mei onmogelijk. Ook is er rekening gehouden met de tijdsduur van een maand waarin de belijders van deze godsdienst vasten. Rekening houdende met dit gegeven, kan het zijn dat de stembusgang ergens in maart plaatsvindt. Campagneleider van de NDP, tevens ondervoorzitter, Ramon Abrahams, deed deze mededeling woensdagavond op een kadermeeting in partijcentrum Ocer, zo schrijft de Ware Tijd vrijdag 5 oktober 2018.

Staatsrechtgeleerde Sam Polanen zegt, dat de datum van de verkiezingen in de Grondwet is verankerd. Hij wijst erop, dat het parlement wordt gekozen voor een bepaalde periode. Deze periode mag niet worden verlengd of worden ingekort. Dat mag alleen in oorlog of oorlogsgevaar, kortom in geval van een buitengewone omstandigheid, legt Polanen uit. Dat schrijft artikel 56 van de Grondwet ook. 'De president mag geen besluit alleen nemen, maar de Nationale Assemblee zou moeten meewerken.'

Polanen zegt, dat het staatshoofd de Grondwet zou moeten wijzigingen op dit vlak of een gegronde reden ervoor hebben waarom de verkiezingsdag wordt gewijzigd. 'Niet een ieder mag aan de Grondwet komen. Niemand mag zomaar de moederwet roeren.'

De voorzitster van het Onafhankelijk Kies Bureau, Jennifer van Dijk-Silos, zegt daarentegen, dat de regering wel zo'n besluit mag nemen. Volgens haar mag de zittingsduur van het parlement wel worden ingekort.

Van Dijk-Silos verwijst naar de juridische discussie die er was en nog steeds wordt gevoerd over het hanteren van de dag waarop de leden van het parlement zijn gekozen of de dag waarop de leden worden geïnstalleerd. De juriste legt uit dat het in de Grondwet onduidelijk is omschreven. 'Het artikel in de Grondwet is multi-interpretabel.'

Colombia maakt zich op voor high-profile rechtszaak seksslavernij van 'La Madame'

Puello, 44, beschuldigd van uitbuiten jonge vrouwen die zij als 'seksslavinnen' gebruikte


Het proces tegen een vrouw die ervan beschuldigd wordt de 'grootste pooier' van Cartagena te zijn, zal de duidelijke boodschap brengen, dat de schilderachtige Colombiaanse stad geen toeristische seksbestemming is, zegt de hoofdaanklager.

Liliana del Carmen Campos Puello, beter bekend als 'La Madame', zit achter de tralies in een gevangenis in Cartagena in afwachting van haar proces, beschuldigd van het runnen van een internationale sekshandel. Ze ontkent de beschuldigingen.

Puello werd samen met 14 andere Colombianen en drie Israëli's gearresteerd tijdens een politieoperatie in juli, waarbij ongeveer 250 slachtoffers werden geïdentificeerd, waaronder kinderen.



Amerikaanse autoriteiten, die hebben geholpen met de redding, hebben gezegd dat het de grootste anti-mensenhandeloperatie in de Colombiaanse geschiedenis was.

Hoofdofficier van Justitie Mario Gomez vertelde de Thomson Reuters Foundation, dat hij overtuigd is van een veroordeling en hoopt dat Puello een zware straf van minstens 23 jaar zal krijgen. 'Ze had allerlei soorten klanten - zakenmensen, politici', zei Gomez in zijn eerste interview over de zaak met internationale media.

Hij zei, dat de spraakmakende zaak zal aantonen, dat sekstoerisme dat 'profiteert van vrouwenlichamen' in het land niet acceptabel is of wordt getolereerd. Er is geen datum vastgesteld voor de rechtszaak, die bewijsmateriaal zal bevatten zoals opnames gemaakt met verborgen camera's en mobiele telefoons, zei Gomez, die een openbare aanklager is voor geweld tegen kinderen.

Puello, 44, wordt beschuldigd van het uitbuiten van vrouwen die zij naar verluidt als 'seksslavinnen' gebruikte als onderdeel van een gesofisticeerde en lucratieve onderneming waarbij lokale en buitenlandse klanten betrokken waren, zei Gomez. Vrouwen werden seksueel uitgebuit tijdens strandfeesten, op luxe jachten en in gehuurde huizen in Cartagena, die inmiddels door de autoriteiten in beslag zijn genomen, hebben Officieren van Justitie gezegd.


Vrouwen werden ook verhandeld naar Caribische eilanden, waaronder de Bahama's, zei Gomez. De flamboyante Puello heeft de lokale media verteld, dat de zaak tegen haar een 'circus' is, dat de vrouwen vrijwillig als betaalde 'escortes' hebben gewerkt en dat er geen kinderen bij betrokken waren.

Op elke willekeurige avond in Cartagena met uitzicht op de Caribische Zee, kunnen tientallen vrouwen, waarvan sommigen amper 18 lijken, op pleinen staan ​​met schrale jurken en hoge hakken. Hoewel prostitutie in de openbaarheid plaatsvindt en als normaal wordt gezien in Cartagena en andere Colombiaanse steden, zijn veel mensen zich er niet van bewust, dat sekswerkers vaak gedwongen en verhandeld worden in de handel, aldus Gomez.

'Het is een clandestien fenomeen van groot belang dat binnen de cultuur genaturaliseerd is gebleven', zei hij.


Carlos Perez, van het Amerikaanse ministerie van Drugs en Criminaliteit in Colombia, merkte op dat prostitutie legaal is in het land en breed maatschappelijk geaccepteerd is. Maar, er is een 'grijze lijn' tussen prostitutie en seksindustrie, zei hij. 'Vaak is er sprake van schuldbinding, bedreigingen. Exploitatie vindt plaats onder onzichtbare dreigementen', zei Perez, eraan toevoegend dat de omvang van het misdrijf waarschijnlijk veel groter is dan aangegeven door het aantal gevallen dat de autoriteiten nastreven. Hij drong er bij de autoriteiten op aan om ervoor te zorgen, dat slachtoffers steun krijgen, inclusief psychologische zorg, om hun leven weer op te bouwen.

Vervolging voor mensenhandel blijft relatief zeldzaam in Colombia en de rest van de wereld, zei Perez, die opmerkte, dat bijna 40 procent van de daders die wereldwijd veroordeeld worden, vrouwen zijn, van wie velen ooit zelf het slachtoffer waren van mensenhandel.

(Suriname Mirror/Thomson Reuters Foundation/YouTube/Twitter)

Vijf leden extreem gewelddadige Braziliaanse drugsbende Comando Vermelho in Paraguay gearresteerd

Bendeleden planden bevrijding leider Marcelo Fernando Pinheiro Veiga uit gevangenis


De Federale Politie, in samenwerking met het Secretaria Nacional Antidrogas (Senad) van Paraguay, arresteerde donderdagavond 4 oktober 2018 vijf Braziliaanse drugshandelaren die beschuldigd worden van een complot om een leider van de drugsbende Rode Commando ('Comando Vermelho') - Marcelo Fernando Pinheiro Veiga, ofwel Marcelo Piloto - uit de gevangenis te bevrijden in Paraguay, zei de Braziliaanse Federale Politie.



De vier mannen en een vrouw werden gearresteerd in een gezamenlijke operatie in Paraguay met agenten van beide landen, zei de Federale Politie in een verklaring.

De groep had wapens opgeslagen in drie gehuurde huizen en had gepland om een leider van het Rode Commando te helpen ontsnappen dit weekend, aldus de verklaring. Het gaf niet de exacte locatie van de arrestaties.

Comando Vermelho is een van de grootste drugsbendes in Brazilië, waar federale interventies in de staat Rio de Janeiro sinds februari gericht zijn op strijdende drugsbendes.



(Suriname Mirror/OTtempo/Reuters/Diario de Pernambuco/nanduti.com.py/YouTube)