zaterdag 6 oktober 2018

Waarnemend Hof-president Rasoelbaks wijst bij opening zittingsjaar 2018-2019 op werkdruk

(Bron foto: Nationaal Informatie Instituut)
ICT-consultant gaat digitaal data- en informatiebeheer en informatievoorziening opzetten

'Afgelopen jaar in eerste aanleg 5.964 nieuwe civiele zaken en 6.381 uitspraken, het registreren ervan gebeurt nog handmatig op nummer, dat moeten wij anno 2018-2019 niet meer willen'


Het Hof van Justitie heeft gisteren tijdens een buitengewone openbare bijeenkomst het zittingsjaar 2018-2019 geopend. Waarnemend Hof-president Iwan Rasoelbaks gaf een uiteenzetting van de bereikte doelen, wenselijkheden en vooruitzichten, aldus Starnieuws vandaag, zaterdag 6 oktober 2018.

'Het afgelopen zittingsjaar heeft zich gekenmerkt door de aanhoudende werkdruk binnen de rechterlijke organisatie vanwege de aloude problematiek van onderbezetting. Er zijn beleidsuitvoeringen uitgesteld uit het eigen beleidsprogramma Speerpunten van de Rechtspraak. Het uitstellen soms enerzijds vanwege schaars beschikbare financiële middelen en anderzijds geringe uitvoeringscapaciteit binnen de rechterlijke organisatie. Desondanks is het Hof niet ontevreden over de gelegde bases en de kleine behaalde doelen.'

Het afgelopen zittingsjaar verliep de beschikbaarstelling van de operationele middelen vlot, waardoor de dienstverlening niet in gevaar kwam. Het probleem van tolkenbijstand in strafzaken is geweken en in maart 2019 worden de schrijfjuristen in opleiding (civiele zaken) ingezet.

Het Hof nam begin van het jaar het gerenoveerde Hof-gerechtsgebouw in gebruik. Rasoelbaks merkte wel op, dat alle drie gerechtsgebouwen op volle sterkte zijn bemand en er geen ruimte is voor meer personeel. Het Hof krijgt binnenkort de beschikking over het oude kantoor van het Bureau voor Familierechtelijke Zaken. De juridische opleidingen (EU-project) en nog op te zetten operationele diensten (verzelfstandigingsproject) krijgen daar een plek.

Een ander gehaald doel is de goedkeuring door de regering van de benoeming van zeven kandidaten tot rechter per 1 oktober 2018. Met deze aanvulling start het Hof in januari 2019 met de sectorale aansturing van het rechtsprekende werk. 'De verwachting is dat de nieuwe aansturing de efficiëntie snelheid en productie van de rechtsprocessen zal opvoeren.' Volgens de nieuwe structuur worden rechters ingedeeld als sector- en unitvoorzitter in civiele en strafzaken. Rechter Dinesh Sewratan leidt de civiele sector en unit Hof civiel, terwijl Robert Praag handel coördineert, Susanna Chu unit kort geding en Siegline Wijnhard familiezaken. De strafsector en unit Hof straf staan onder leiding van Anandkumar Charan, terwijl collega Marie Mettendaf kanton straf misdrijven en overtredingen coördineert en Sewratan ook belast is met unit rechter-commissaris.

'Klachtenbehandeling, afhandeling en verzoeken van advocaten en justitiabelen zullen per unit worden aangepakt', legde Rasoelbaks uit.

De versterking van zeven rechters en de nieuwe structuur moeten resulteren in de verbetering van de productie en kwaliteit van vonnissen en beschikkingen en snelle afgifte. Doorstroming voor hoger beroep wordt per unit afgewerkt evenals de instelling van procesreglementen.

De Hof-president kondigde ook de introductie aan van de kleine handelsrol voor de snellere afhandeling van arbeids- en huurzaken, verklaringsprocedures en vorderingen tot Srd 20.000. In de unit kort geding zal het spoedeisende belang eerst door de coördinator worden beoordeeld aan de hand van vastgestelde en bekendgemaakte criteria. De rol wordt hierdoor zuiver gehouden en toegelaten zaken worden binnen een afgesproken termijn afgewikkeld.

Ook in de strafsector komen veranderingen. Vier nieuwe rollen voor misdrijven en overtredingen in zaken waar de verdachte heeft bekend en zaken waarin de verdachte niet in voorarrest zit. In Hof zaken komen vaste kamers met vaste rechters; enkelen hebben nog een portefeuille in eerste aanleg, gaf Rasoelbaks aan. Volgens hem heeft de sectorale benadering als algemeen voordeel dat er specialisme gekweekt wordt binnen de rechtspraak.

Een ander lichtpunt is de aanstelling van een interim-directeur voor de rechtbanken die zich zal bezighouden met het verzelfstandigingsproces. Er wordt ook een ICT-consultant binnengehaald voor de automatisering en opzetten van een digitaal data- en informatiebeheer en informatievoorziening. Ter illustratie gaf hij mee, dat het afgelopen jaar er in eerste aanleg 5.964 nieuwe civiele zaken en 6.381 uitspraken waren. 'Het registreren ervan en zoeken naar data gebeurt nog handmatig op nummers. Dit moeten wij anno 2018-2019 niet meer willen. We gaan achter raken en de snelheden zullen vertragen.' Het handmatig werken zorgt ervoor, dat men niet aan de informatie kan komen voor beleid en er is geen overzicht van de organisatie, voegde hij eraan toe.

Nog dit jaar hoopt het Hof een website te lanceren met 500 uitspraken als aanzet tot informatieverschaffing. In een later stadium volgt de publicatie van interessante jurisprudentie uit het verleden.

Het Hof wil ook graag het nieuwe Burgerlijk Wetboek in gebruik nemen en wacht op goedkeuring van het parlement. Het over- en weer schakelen tussen een oud en nieuw wetboek heeft invloed op het investeringsklimaat. 'De hele private sector leunt op de regels van het Surinaams Burgerlijk Wetboek en daaraan gelieerd Surinaams burgerprocesrecht.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten