zaterdag 6 oktober 2018

Colombia maakt zich op voor high-profile rechtszaak seksslavernij van 'La Madame'

Puello, 44, beschuldigd van uitbuiten jonge vrouwen die zij als 'seksslavinnen' gebruikte


Het proces tegen een vrouw die ervan beschuldigd wordt de 'grootste pooier' van Cartagena te zijn, zal de duidelijke boodschap brengen, dat de schilderachtige Colombiaanse stad geen toeristische seksbestemming is, zegt de hoofdaanklager.

Liliana del Carmen Campos Puello, beter bekend als 'La Madame', zit achter de tralies in een gevangenis in Cartagena in afwachting van haar proces, beschuldigd van het runnen van een internationale sekshandel. Ze ontkent de beschuldigingen.

Puello werd samen met 14 andere Colombianen en drie Israëli's gearresteerd tijdens een politieoperatie in juli, waarbij ongeveer 250 slachtoffers werden geïdentificeerd, waaronder kinderen.



Amerikaanse autoriteiten, die hebben geholpen met de redding, hebben gezegd dat het de grootste anti-mensenhandeloperatie in de Colombiaanse geschiedenis was.

Hoofdofficier van Justitie Mario Gomez vertelde de Thomson Reuters Foundation, dat hij overtuigd is van een veroordeling en hoopt dat Puello een zware straf van minstens 23 jaar zal krijgen. 'Ze had allerlei soorten klanten - zakenmensen, politici', zei Gomez in zijn eerste interview over de zaak met internationale media.

Hij zei, dat de spraakmakende zaak zal aantonen, dat sekstoerisme dat 'profiteert van vrouwenlichamen' in het land niet acceptabel is of wordt getolereerd. Er is geen datum vastgesteld voor de rechtszaak, die bewijsmateriaal zal bevatten zoals opnames gemaakt met verborgen camera's en mobiele telefoons, zei Gomez, die een openbare aanklager is voor geweld tegen kinderen.

Puello, 44, wordt beschuldigd van het uitbuiten van vrouwen die zij naar verluidt als 'seksslavinnen' gebruikte als onderdeel van een gesofisticeerde en lucratieve onderneming waarbij lokale en buitenlandse klanten betrokken waren, zei Gomez. Vrouwen werden seksueel uitgebuit tijdens strandfeesten, op luxe jachten en in gehuurde huizen in Cartagena, die inmiddels door de autoriteiten in beslag zijn genomen, hebben Officieren van Justitie gezegd.


Vrouwen werden ook verhandeld naar Caribische eilanden, waaronder de Bahama's, zei Gomez. De flamboyante Puello heeft de lokale media verteld, dat de zaak tegen haar een 'circus' is, dat de vrouwen vrijwillig als betaalde 'escortes' hebben gewerkt en dat er geen kinderen bij betrokken waren.

Op elke willekeurige avond in Cartagena met uitzicht op de Caribische Zee, kunnen tientallen vrouwen, waarvan sommigen amper 18 lijken, op pleinen staan ​​met schrale jurken en hoge hakken. Hoewel prostitutie in de openbaarheid plaatsvindt en als normaal wordt gezien in Cartagena en andere Colombiaanse steden, zijn veel mensen zich er niet van bewust, dat sekswerkers vaak gedwongen en verhandeld worden in de handel, aldus Gomez.

'Het is een clandestien fenomeen van groot belang dat binnen de cultuur genaturaliseerd is gebleven', zei hij.


Carlos Perez, van het Amerikaanse ministerie van Drugs en Criminaliteit in Colombia, merkte op dat prostitutie legaal is in het land en breed maatschappelijk geaccepteerd is. Maar, er is een 'grijze lijn' tussen prostitutie en seksindustrie, zei hij. 'Vaak is er sprake van schuldbinding, bedreigingen. Exploitatie vindt plaats onder onzichtbare dreigementen', zei Perez, eraan toevoegend dat de omvang van het misdrijf waarschijnlijk veel groter is dan aangegeven door het aantal gevallen dat de autoriteiten nastreven. Hij drong er bij de autoriteiten op aan om ervoor te zorgen, dat slachtoffers steun krijgen, inclusief psychologische zorg, om hun leven weer op te bouwen.

Vervolging voor mensenhandel blijft relatief zeldzaam in Colombia en de rest van de wereld, zei Perez, die opmerkte, dat bijna 40 procent van de daders die wereldwijd veroordeeld worden, vrouwen zijn, van wie velen ooit zelf het slachtoffer waren van mensenhandel.

(Suriname Mirror/Thomson Reuters Foundation/YouTube/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten