woensdag 12 december 2018

BEP-voorzitter Asabina pleit voor volksreferendum over wijzigingen kiesstelsel

'Ik mis de stem van de kiezer over de voorgestelde wijzigingen'

'Wij constateren minder ratio's achter de stellingname, maar de emoties voeren de boventoon'


BEP-voorzitter Ronny Asabina ziet een volksreferendum als ideaal om zich uit te spreken over de wijzigingen van het kiesstelsel en het pre-electoraal verkiezingsverbod. Maar, hij denkt niet dat de tijdsspanne zich ervoor leent om het volk te horen. 'Ik mis de stem van de kiezer over de voorgestelde wijzigingen', zegt hij vandaag, woensdag 12 december 2018 in de Ware Tijd.

Het valt de politicus op, dat nagenoeg alle groeperingen en individuen die zich hebben uitgesproken over het kiesstelsel en pre-electorale combinatievorming, dat hebben gedaan uit partijpolitieke belangen, overwegingen en strategieën. 'Wij constateren minder ratio's achter de stellingname, maar de emoties voeren de boventoon.'

De BEP heeft geen principiële bezwaren tegen een eventuele wijziging van de kieswetgeving, die pre-electorale blokvorming van politieke partijen moet verbieden. 'Wij bereiden ons voor om zelfstandig de verkiezingen in te gaan.'

Asabina zegt, dat onder andere in Nederland een lijstverbintenis geen onbekend fenomeen is. Met een gezamenlijke lijst of programma wordt getracht veiligheidskleppen in te bouwen zodat er geen reststemmen en -zetels verloren gaan. De BEP vindt, dat het parlement voldoende gelegenheid moet krijgen om inhoudelijk en rationeel, dus in het belang van de samenleving. te debatteren over de voorgestelde wijzigingen.

'Wij vinden dat politieke partijen in staat moeten zijn, hun idealen, beginselen en programmapunten en kernwaarden te delen met het electoraat zodat het kiezersvolk een oordeel kan vellen.' De voorzitter merkt, dat de verkiezingskoorts bij bepaalde partijen reeds is losgebroken en dat zij de voorstellen willen gebruiken om mee te scoren. Volgens hem trachten deze partijen de publieke opinie te beïnvloeden met standpunten over deze issue. De meerderheid van de partijen die in het parlement zijn vertegenwoordigd, heeft volgens Asabina aangegeven als zelfstandige partij de zegen van het kiezersvolk te zullen vragen.

Het valt de BEP op dat partijen niet onwelwillend staan tegenover de voorgestelde wijziging, met name het verbieden van pre-electorale combinaties. 'Alleen de timing vindt men niet geschikt, dus niet in 2020, maar wel in 2025.' De BEP denkt, dat partijen in de veronderstelling leven dat zij over vijf tot zes jaar beter gepositioneerd zullen zijn en meer draagvlak van het electoraat zullen hebben om ontwikkelingen en processen te kunnen beïnvloeden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten