vrijdag 7 december 2018

Gekozen president Bolsonaro van Brazilië benoemt pro-life predikante als minister nieuw ministerie van Vrouwen, Familie en Mensenrechten

(Bron foto: Agência Brasil)
Damares Alves is een fervent tegenstandster van legalisering van abortus


De rechtse nieuwgekozen president Jair Bolsonaro van Brazilië heeft donderdag 6 december 2018 een pro-life evangelische predikante benoemd om een ​​nieuw ministerie van Vrouwen, Familie en Mensenrechten te leiden , dat ook het agentschap zal overnemen voor de 850.000 inheemse bevolking van het land.

Damares Alves, een advocate, predikante en assistente van het Congres, is een fervent tegenstandster van legalisering van abortus, wat alleen toegestaan ​​is in geval van verkrachting, anencefalie of wanneer het leven van de moeder in gevaar is.


Zij is de tweede vrouw die genoemd wordt in het 22 leden tellende kabinet van de nieuwe president, zei Onyx Lorenzoni, de toekomstige chef van het kabinet.

Bolsonaro won de verkiezingen in oktober en zwoer om de christelijke familiewaarden te herstellen in een maatschappij waar hij gelooft dat linkse partijen te ver gingen in het introduceren van seksuele voorlichting op scholen en het bevorderen van LGBT-rechten.

Hoewel de benoeming van een sociaal conservatief in de rechtenportefeuille werd verwacht, was het plaatsen van de inheemse overheidsstichting Funai (Fundação Nacional do Índio) onder zijn hoede een verrassende stap. Bolsonaro zegt , dat hij nieuwe landclaims van inheemse stammen zal afwjjzen en geeft de voorkeur aan het openen van hun land voor commerciële mijnbouw en landbouw. Hij beweert dat ze het recht hebben om royalty's in rekening te brengen om hun levenskwaliteit te verbeteren en om te integreren met de rest van Brazilië, door ze te vergelijken met dieren die vastzitten in een dierentuin.


Hij overwoog onlangs om Funai onder het ministerie van Landbouw te plaatsen. Eerder op donderdag, toen zijn transitieteam besloot tot het nieuwe ministerie, leverden inheemse leiders met inheemse hoofdtooien een brief af aan Bolsonaro, om Funai als onderdeel van het ministerie van Justitie te houden.

Sprekend met journalisten na haar benoeming, zei Alves dat sommige inheemse vorderingen op het land twijfelachtig waren. 'Het definiëren van landgrenzen voor inheems land is een delicate en controversiële kwestie die we zullen bespreken', zei ze. Ongeveer 517.000 autochtonen, ongeveer twee derde van de inheemse bevolking van Brazilië, leven in reservaten die 12,5 procent van het grondgebied van het land vertegenwoordigen.

Milieuactivisten zeggen, dat de inheemse bevolking in de reservaten de beste bewakers van de tropische bossen van Brazilië en hun biodiversiteit is. De kwestie is belangrijker geworden nu de vernietiging van het Amazonegebied van Brazilië het hoogste niveau bereikte in een decennium, zei de regering vorige maand. Die vernietiging wordt voornamelijk veroorzaakt door illegale houtkap, veeteelt en landbouw, zeggen ambtenaren. Antropologen en rechtengroepen zeggen dat het toelaten van mijnbouwbedrijven ook inheemse culturen zou vernietigen.

(Suriname Mirror/Reuters/O Sul/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten