Nederlandse drukkerij van het Curaçaose en Sint Maartense geld stopt
'De geldvoorraad raakt op en er moet een beslissing genomen worden. We hebben een serieus probleem', zo waren de stellige woorden van Financiën-minister Kenneth Gijsbertha gisteren tijdens de Statenvergadering over de mogelijke plannen een nieuwe munt, de ‘Florin Karibense’ (de Caribische gulden) te introduceren, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 17 oktober 2018.
Er zal eerst duidelijkheid moeten zijn over de wensen van Curaçao en Sint Maarten over het al dan niet behouden van de monetaire unie. Hier gaat zich eerdaags een commissie over buigen, zo heeft de minister aangekondigd.
De Statenvergadering was aangevraagd, nadat de interim-president van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) Leila Matroos-Lasten, bij een lunchlezing van de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC) hierover gesproken had.
Alvin Francisco, medewerker van de CBCS, gaf eerst tekst en uitleg.
'Waar het op neerkomt, is dat de Nederlandse drukkerij van het Curaçaose en Sint Maartense geld ermee stopt. Er moet dus in elk geval een nieuwe drukker gezocht worden. Dan blijkt zowel het papieren geld als de munten, niet makkelijk door een ander bedrijf te vervaardigen zijn.'
Francisco: 'Op het papiergeld zit een soort glitter die andere bedrijven niet willen gebruiken. Dan moet er dus toch een keuze gemaakt worden voor een ander ontwerp. Er is op dit moment overigens muntgeld in omloop dat snel verkleurt. Wij hebben ontdekt dat het beter is om verbronsd staal te gebruiken. Maar, dit is moeilijk voor de productie en bedrijven staan niet te trappelen om munten van dit materiaal te maken.'
Geen opmerkingen:
Een reactie posten