woensdag 17 oktober 2018

Regering van Venezuela pompt voor 2 miljard aan euro’s in de economie

Met maatregel moet Venezuela minder kwetsbaar worden voor Amerikaanse sancties


De regering van Venezuela brengt voor 2 miljard aan euro’s in de economie om minder afhankelijk te worden van de dollar. De onderminister van Economische Zaken, Tareck El Aissami, zei dinsdag 16 oktober 2018 in een persconferentie. dat het land de euro voortaan ook zal gebruiken voor internationale transacties en als referentiepunt voor het omwisselen van valuta. 

Met deze maatregel moet Venezuela minder kwetsbaar worden voor Amerikaanse sancties, die al sinds vorig jaar beperkingen opleggen aan de mogelijkheid om dollars te lenen. Door de sancties mogen Amerikaanse financiële instellingen geen schuldpapier van de Venezolaanse regering of van het grootste oliebedrijf van het land, PdVSA (Petróleos de Venezuela S.A.), verhandelen.



De onderminister zei het volgende over de Amerikaanse sancties en het besluit van de regering en de centrale bank om uit te wijken naar de euro als handelsmunt:

'Verschillende actoren blijven ons financiële systeem aanvallen. We gaan niet toegeven aan deze buitenlandse en imperialistische belangen. Deze illegale maatregel blijven schade toebrengen aan ons economische systeem en dat is de reden dat we dit besluit nemen. Het wisselkoerssysteem zal vanaf nu werken met euro’s, yuan en andere converteerbare valuta en zal de valutamarkt in staat stellen om alle andere converteerbare valuta te gebruiken.'

'De regering van Venezuela brengt in november en december ook voor 2 miljoen aan euro’s in omloop, zodat de bevolking de mogelijkheid heeft om deze munt tegen een ‘reële, niet speculatieve koers’ te bemachtigen. Deze maatregel moet de binnenlandse economie ondersteunen, die geplaagd wordt door een tekort aan harde valuta.'


Amerikaanse dollars zijn lastig te verkrijgen, terwijl de eigen munteenheid door hyperinflatie inmiddels zo goed als onbruikbaar is geworden.

De regering van Venezuela kwam in grote problemen door de daling van de olieprijs in 2014. Daardoor ging de opbrengst van hun belangrijkste exportproduct omlaag, met als gevolg dat het land haar valutareserves moest aanspreken. Het land moest zelfs goud verkopen om de economie te ondersteunen. Door de hyperinflatie zijn veel winkelschappen leeg en hebben al meer dan 2.3 miljoen mensen het land ontvlucht.

De Amerikaanse regering introduceerde daarna sancties om de regering van president Nicolas Maduro onder druk te zetten.

(Suriname Mirror/geotrendlines/TeleSUR/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten