(Bron foto: Colprensa) |
Uit nieuw onderzoek is gebleken, dat in Colombia iedere dag een dakloze wordt gedood. De studie uitgevoerd door de Colombiaanse non-gouvernementele organisatie Temblores, met behulp van gegevens van het Instituciones de Medicina Legal y Ciencias Forensesional, de nationale politie en het kantoor van de openbare aanklager, concludeerde dat 4.176 daklozen in Colombia zijn gedood en 11.031 gewond zijn geraakt bij gewelddadige aanvallen in de afgelopen 10 jaar.
Straatbewoners in Bogotá, Antioquia en Valle del Cauca hebben het meest te lijden gehad. Alleen al in Bogotá laten nationale politieregisters zien, dat tussen 2007 en 2017 1.175 van de 9.538 geregistreerde daklozen werden gedood - een percentage van 123 moorden per 1.000 daklozen.
In tegenstelling hiermee rapporteert het Instituciones de Medicina Legal y Ciencias Forenses slechts 658 moorden in Bogotá over dezelfde tijdspanne, maar wel een veel hogere hoeveelheid fysiek geweld - 7.868 incidenten in tegenstelling tot 988 gemeld door de nationale politie.
De significante afwijking kan heel goed worden verklaard door een terughoudendheid van daklozen om fysiek geweld te melden, vooral in gevallen waarin dat door de politie wordt gepleegd.
Op nationaal niveau werden de meeste moorden in heel Colombia gepleegd met vuurwapens. Dit feit suggereert dat de plegers van geweld eerder lid zijn van criminele groepen - met toegang tot vuurwapens. Daklozen beweren zelfs dat criminele groepen bedreigende pamfletten verspreiden, hen vertellen om uit een bepaald district te vertrekken of gedood te worden.
Organisaties die werken aan de bescherming van daklozen - zoals de Red de Trabajo Habitabilidad en Calle - wijzen ook op talloze verdwijningen, onverklaarbare moorden en lichamen die in kanalen worden gevonden als verontrustende indicatoren van de aanhoudende onzekerheid van dakloos leven in Bogotá en elders.
Volgens Temblores kan een stijging van de straatprijs van drugs - met name crack-cocaïne - daklozen ertoe brengen om criminele activiteiten te ontplooien om het geld te verdienen dat nodig is voor de aankoop van verdovende middelen, waardoor ze in potentieel gewelddadige situaties terechtkomen.
Ondanks de hoge mate van geweld zijn de afgelopen jaren de daklozenmoorden in Bogotá afgenomen - van 57 in 2015, tot 26 in 2016 en 17 in 2017. Tot nu toe zijn in 2018 veertien daklozen in de hoofdstad gedood.
In het licht van de algehele vermindering van het aantal moorden, zijn de departementale autoriteiten niet van plan speciale maatregelen te nemen om het probleem aan te pakken. Moordcijfers zijn echter slechts één indicator van geweld en een afname van moorden betekent niet noodzakelijkerwijs een verbetering van de veiligheidssituatie voor daklozen.
Zonder een holistische benadering om de veiligheid voor daklozen te verbeteren, in Bogotá en elders, zal de dagelijkse strijd voor veiligheid waarschijnlijk niet eenvoudiger worden voor de vele mensen die op de straten van Colombia wonen.
(Suriname Mirror/The Bogota Post)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten