donderdag 11 oktober 2018

'Dritabiki Akkoord' legt 19 forse eisen op tafel regering - Deel binnenlandbewoners lijkt de messen geslepen te hebben

Deelnemers Liba Krutu eisen einde bemoeienis regering met interne aangelegenheden traditioneel gezag 

Maar, ze eisen daarentegen van regering wel meer bemoeienis met ontwikkeling in brede zin van binnenland 


De 'Liba Krutu' heeft in het gisteren vastgestelde Dritabiki Akkoord forse eisen opgenomen. De besluitenlijst omvat 19 punten. De krutu werd 8, 9 en 10 oktober gehouden onder leiding van de granmans Bono Velantie (Okanisie-stam) en Lesley Valentijn van de Matawai-stam. De zes marronstammen die deelgenomen hebben aan de krutu stellen, dat niet Albert Aboikoni, maar Naze Amina de rechtmatige opvolger is van wijlen granman Belvon Aboikoni. De stammen zullen ook als één opereren. De Matawai-granman zal als eerste de deken zijn van de granmans. Ook de verandering van de naam marron in Afro-Surinamer wordt niet geaccepteerd, zo bericht Starnieuws vandaag, donderdag 11 oktober 2018.

De besluiten die genomen zijn op de krutu: 

1. Het traditioneel gezag verzoekt, dat de Staat Suriname de ILO Conventie nummer 169 zo snel als mogelijk ratificeert. 

2. Het traditioneel gezag verzoekt de regering en de politiek, dat zij onmiddellijk stoppen met het creëren van verdeeldheid onder de binnenlandbewoners. 

3. Het traditioneel gezag verzoekt, dat de regering stopt met bemoeien in interne aangelegenheden van het traditioneel gezag. 

4. Het traditioneel gezag accepteert de verandering van de naam marron in Afro-Surinamer resoluut niet. 

5. In het kader van het grondenrechtenvraagstuk verzoekt het traditioneel gezag, dat de regering het Saamaka Vonnis naar letter en geest uitvoert.

6. Het traditioneel gezag verzoekt de regering per direct te werken aan een ontwikkelingsplan ten behoeve van het binnenland. 

7. Het traditioneel gezag verzoekt, dat de regering haar met respect behandelt en beter waardeert voor het werk dat zij verricht binnen de leefgemeenschappen van binnenlandbewoners. 

8. Het traditioneel gezag heeft besloten, dat alle zes stammen als één zullen opereren. 

9. Vanaf nu zal er een 'Deken van Gaanmans' worden geïnstalleerd. Het traditioneel gezag heeft bepaald, dat er conform een roulerend systeem zal worden gewerkt, waarbij om de twee of drie jaren de 'Gaanman Voorzittershamer' zal worden overgedragen door de ene granman aan de andere, te beginnen bij de 'Matawai gaanman'. 

10. Het traditioneel gezag heeft besloten, dat er geen grenslijnen worden vastgesteld tussen de diverse Marronstammen. 

11. Het traditioneel gezag verzoekt opheldering van de werking van het grensverdrag met Frans-Guyana, dat op 15 november 2017 is goedgekeurd door het parlement. 

12. Het traditioneel gezag verzoekt adequaat onderwijs in een kindvriendelijk en motiverend milieu. 

13. Het traditioneel gezag verzoekt adequaat gezondheidszorg voor het gehele binnenland 

14. Het traditioneel gezag verzoekt optimale nutsvoorzieningen in alle woon- en leefgemeenschappen. 

15. Alle zes stammen vallend onder het traditioneel gezag der marrons delen mede dat de heer Naze Amina op de juiste traditionele wijze is ingewijd als Saamaka granman; derhalve is hij ook volgens de traditie de rechtmatige opvolger van wijlen granman Belvon Aboikoni. 

16. Het traditioneel gezag verzoekt onmiddellijke stopzetting van het uitgeven van concessies aan multinationals en het uitvoeren van houtkap werkzaamheden door deze bedrijven binnen haar directe leef- en woongebieden. 

17. Het traditioneel gezag verzoekt, dat in alle dorpen waar scalians werkzaamheden uitvoeren er onmiddellijk gezond drinkwaterinstallaties worden aangelegd voor de leefgemeenschappen en het instellen van een dorpsfonds ten behoeve van de dorpen die in de directe omgeving van de scalians liggen. 

18. Het traditioneel gezag verzoekt, dat er pinautomaten op strategische plaatsen in het binnenland worden geplaatst, zodat zij hun vergoedingen kunnen opnemen. 

19. Het traditioneel gezag wenst dat er binnen redelijk termijn een aanvang wordt gemaakt met de uitvoering van deze punten. 

De marronstammen en diverse organisaties die deelgenomen hebben aan de krutu zijn:
- De Okanisiestam (Ndjuka, Saakiiki, Cottica, Duudu-Ini & Kawina) 
- De Saamakastam (Matjaw-Lo, Twalufu-Lo & Vereniging van Saramaccaanse Gezagsdragers) 
- De Paamakastam 
- De Kwintiestam 
- De Matawaistam 
- De Alukustam 
- De Inheemsen van Apetina & omgeving 
- Royal Fiiman Paansu 
- Fiiman Paansu (Frans-Guyana) 

De verklaring is ondertekend door de granmans Velantie en Valentijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten