'Overheid moet de koopkrachtversterking betalen, totdat instellingen in staat zijn geld op te brengen'
'Als eind van de maand blijkt dat het personeel Srd 500 minder ontvangt, zijn de medewerkers op 1 oktober niet op het werk.' Dit zegt Robby Naarendorp, voorzitter van de bond bij het Diakonessenhuis, vandaag, vrijdag 21 september 2018, op Starnieuws. In principe wilde men op de 24e van de maand reeds stoppen met werken. Het heeft de bond veel energie gekost om dit uit te stellen.
'We willen niet dat het ziekenhuispersoneel ervan wordt beschuldigd geen rekening te houden met de zieke mens.'
De vakbondsman zegt, dat de directie heeft bevestigd, dat het klopt dat er een besluit genomen is dat er geen koopkracht meer gegeven wordt aan de ziekenhuisinstellingen, omdat ze dat zelf moeten betalen. De bond heeft een brief gestuurd naar de directie van het ziekenhuis en de ministers van Volksgezondheid en Financiën, waarin gewezen wordt op de eventuele consequenties bij het verminderen van de koopkrachtversterking.
'Wat ons verbaasd is. dat je bijkans twee jaren dat hebt betaald en je zegt plotseling 'ik betaal niet meer, jullie moeten het betalen'.' De regering weet dat de ziekenhuizen de koopkrachtversterking zelf niet kunnen betalen, benadrukt de bondsvoorzitter. Dit is de reden dat het al die jaren aan ze gegeven werd.
Volgens de vakbondsleider zou minister Antoine Elias de regering moeten overtuigen dat dit niet kan, aangezien hij zelf ziekenhuisdirecteur was en dus weet wat het betekent wanneer de koopkrachtversterking niet ontvangen wordt.
Naarendorp zegt, dat een drukke, agressieve vergadering is gehouden waarin de leden zich op het standpunt stellen dat in een periode waar juist de koopkracht versterkt zou moeten worden, de regering gewoon besluit om dit nog minder te maken.
De bondsvoorzitter stelt, dat de overheid de koopkrachtversterking moet betalen, totdat de instellingen zelf instaat zijn het geld op te brengen. De ziekenhuizen hebben volgens hem geld tegoed bij het Staatsziekenfonds, ook moeten de ligdagtarieven aangepast worden. 'Prijzen gaan omhoog, water wordt duurder, straks moet wegenbelasting betaald worden, je kan het niet hebben dat in plaats van verhoging je vermindering krijgt', meent Naarendorp.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten