vrijdag 21 september 2018

Amnesty International tegen Venezuela: 'Stop met vermoorden van jonge en arme mensen'

In twee jaar tijd (juni 2015-2017) vonden meer dan 8.200 executies plaats buiten gerecht om....


Tussen juni 2015 en juni 2017 hebben er in Venezuela meer dan 8.200 executies plaatsgevonden zonder dat het gerecht er aan te pas kwam. Dat stelt Amnesty International donderdag 20 september 2018 in een nieuw rapport, 'This is no way to live: Public security and the right to life in Venezuela'. 

Jonge mensen die in armoede leven zijn het grootste slachtoffer. Volgens de mensenrechtenorganisatie slaagt de Venezolaanse overheid er niet in om haar burgers te beschermen tegen het extreme geweld dat het land teistert. Bovendien verergeren de autoriteiten de situatie door buitensporig repressief op te treden tegen criminaliteit, met buitengerechtelijke executies als gevolg.

Meer dan 95 procent van de dodelijke slachtoffers in 2017 waren mannen.


De executies gebeurden zowel in het criminele milieu als door het toedoen van de veiligheidsdiensten. Bijna 90 procent van de geregistreerde moorden worden begaan met vuurwapens in stedelijke gebied of in landelijke gebieden waar veel illegale activiteiten plaatsvinden, zoals illegale mijnbouw.


'Venezuela maakt een van de zwaarste mensenrechtencrisissen in zijn geschiedenis door. De lijst van misdrijven tegen de bevolking groeit. Het is verontrustend dat de autoriteiten geen effectieve maatregelen nemen om mensen te beschermen en de onveiligheid terug te dringen, maar integendeel oorlogstaal gebruiken om het gebruik van excessief geweld en soms opzettelijk dodelijke geweld door politie en leger te legitimeren', zegt Erika Guevara-Rosas, directrice Amerika van Amnesty International.

De afgelopen 17 jaar implementeerde de overheid minstens 17 veiligheidsplannen, maar toch slaagt de staat er niet in om gewapend geweld en de gevolgen ervan in te perken, hekelt Amnesty.

De mensenrechtenorganisatie roept Venezuela op om het recht op een eerlijk proces te garanderen. Zo moeten de gebreken in het gerechtelijk apparaat weggewerkt worden, moet de huidige straffeloosheid aangepakt worden en moeten slachtoffers en familieleden eerlijke compensatie krijgen, zoals een gepaste vergoeding, psychosociale steun en garanties dat de schendingen zich niet herhalen.

Volgens een schatting van de VN hebben al 2.3 miljoen inwoners Venezuela verlaten sinds 2014.

(Suriname Mirror/Belga/Amnesty International/ISSUU Suriname Mirror/El Mundo/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten