Onderzoeksjournalistiek leren in cursus van drie maanden is een illusie
Cursus richt zich slechts, alleen, op milieu gerelateerde issues....
De Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) start per 1 oktober met de 'opleiding' onderzoeksjournalistiek, zo schrijft Seshma Bissesar op Starnieuws vandaag, vrijdag 21 september 2018. Gedurende de cursus zullen journalisten in een workshopvorm getraind worden in het onderzoeken van milieuvraagstukken, zoals klimaatverandering, kleinschalige goudmijnbouw, hernieuwbare energie, afvalwater, biodiversiteit en milieubeleid met de bedoeling tot een duurzame oplossing te komen voor dergelijke vraagstukken.
Gaat het nu om een opleiding, cursus of simpelweg een reeks workshops? Daarnaast lijkt de SVJ zich slechts te focussen op milieu gerelateerde issues, terwijl serieuze onderzoeksjournalistiek veel meer moet zijn dan dat. Ook zouden media ruimte en financiën moeten vrijmaken willen ze werkelijk dat journalisten de tijd krijgen om onderzoeksartikelen te schrijven.
Opmerkelijk is overigens, dat de cursus als doel heeft tot een duurzame oplossing te komen voor dergelijke milieu-vraagstukken. Curieuze doelstelling, te denken dat Surinaamse 'klaargestoomde onderzoeksjournalisten' door hun berichtgeving kunnen zorgen voor een duurzame oplossing van grootse milieuproblemen als klimaatverandering en kleinschalige goudwinning. De SVJ en de cursusleidsters leven een illusie, een hoog gegrepen onwerkelijkheid..
SVJ-voorzitster Carla Boëtius heeft media benaderd in te spelen op deze kans en zodoende journalisten in de gelegenheid te stellen te participeren aan deze opleiding. 'Het zal niet alleen uw medium, maar ook de totale samenleving ten goede komen', beweert Boëtius.
De curus is voorbereid door vermeend milieuspecialiste en onderzoeksjournaliste Rachael van Der Kooye die ruim 25 jaren ervaring zou hebben op dit gebied. Tevens is ze als docente verbonden aan de Academie voor Hoger Kunst en Cultuur Onderwijs. Samen met Sonja Carilho, eveneens milieudeskundige en docente aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname, zal Van Der Kooye de cursisten 'onderwijzen'.
De cursus duurt drie maanden - maar onduidelijk is hoeveel dagen de cursus feitelijk wordt verzorgd - en is gefinancierd door Suriname Environmental and Mining Foundation (SEMIF). Van de cursisten wordt een eigen bijdrage verwacht van Srd 300. Ook moeten de cursisten minstens vijf jaren ervaring hebben in de journalistiek, een middelbaar schoolniveau hebben en werkzaam zijn bij een medium.
'Ik verwacht dat mijn cursisten gemotiveerd zijn, een gedegen onderzoek doen, de onderzoeksresultaten vervatten in een rapport en desbetreffende nieuwsberichten publiceren in hun medium', zegt Van der Kooye. Ze beweert verder, dat dit een gouden kans voor Surinaamse journalisten is om zich verder te scholen en mee te helpen aan kwaliteitsverbetering.
De cursus wordt afgesloten met een certificaat als leuk aandenken en vulling van een bureaulade...
(Suriname Mirror)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten