'Toeristen betalen om het woud te zien, dan kan het niet zo zijn dat ze zien hoe het weggekapt wordt'
Lodgehouders in het binnenland hebben moeite met de manier waarop het er aan toe gaat bij het kappen van hout en het winnen van goud in hun omgeving. Frans Dinge, voorzitter van de Vereniging van Lodgehouders Boven-Suriname (LBS), vindt dat die activiteiten onmogelijk samen kunnen gaan.
'De toeristen betalen om het woud te zien, dan kan het niet zo zijn dat ze zien hoe het weggekapt wordt. Hetzelfde geldt voor de goudwinning. De toeristen betalen om te kunnen zien wat een wonderschone natuur we hebben. Dan kan het niet, dat ze zien hoe er aan goudwinning wordt gedaan of dat er zoveel plastic is', zegt hij vandaag, vrijdag 21 september 2018, in de Ware Tijd.
Hij is het eens, dat de overheid moet denken aan zones, zodat de ontwikkelingsactiviteiten elkaar niet bijten. 'Ik ben niet tegen houtkap of goudwinning, maar het moet dan op de juiste manier gebeuren. Bovendien is toerisme duurzaam en kan het veel meer geld opbrengen.'
Dinge geeft toe, dat de dorpen vroeger een stuk schoner waren dan nu het geval is. Maar, dat heeft te maken met bewustwording. 'Een pilot die in de stad een jaar kan duren bijvoorbeeld, moet in het binnenland langer duren. De mensen die de oorden hebben, houden die wel schoon, maar zeker in de dorpen is meer voorlichting en bewustwording nodig', zegt Dinge.
Van de door de overheid 'ThinkTourisme' bewustwordingscampagne heeft Dinge niets gemerkt. 'Ik ben al dertig jaar in het toerisme actief. Sinds de tijd toen de Mets net actief werd. Maar, ik weet nu niet wie verantwoordelijk is voor het toerismebeleid in Suriname. A sani no seti. En die mensen die nu aan het roer zijn, hebben wij niet gezien. Wij willen graag betrokken worden en we zijn bereid te leren. Maar, in het verleden was het meer een soort van money making business, geld krijgen om training te geven in het binnenland over de dingen die we al weten en dat hebben we niet nodig.'
Geen opmerkingen:
Een reactie posten