zaterdag 4 augustus 2018

Oud-president Venetiaan: 'Alcoa's toegezegde studie naar bauxietvoorraden Bakhuis is een loze belofte'

(Bron foto: NPS)
'Locaties bewezen voorraden al bekend en onderzoek is gedaan naar haalbaarheid bauxietoperaties'


De door Alcoa toegezegde studie naar bauxietvoorraden in het Bakhuisgebergte als basis voor een doorstart van de bauxietindustrie in Suriname is een loze belofte, aldus Ronald Venetiaan, ex-president tevens erevoorzitter van de NPS, tijdens een lezing van de partij over de Alcoa-kwestie gisteravond in partijcentrum Grun Dyari, zo bericht de Ware Tijd vandaag, zaterdag 4 augustus 2018.

Volgens hem zijn de locaties van bewezen voorraden al bekend en is al onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van bauxietoperaties in het westen. De ex-president gelooft dat in de kwestie die nu speelt alles nog niet verloren is. Hij adviseert De Nationale Assemblee te blijven trekken aan deze zaak zodat het beste voor Suriname uit het vuur gesleept wordt. Ook moet voorkomen worden dat de bauxietreserves worden verkocht, zonder dat de begunstigde maatschappijen deze tot ontwikkeling brengen.

Verder moet Suriname zoeken naar schonere en milieuvriendelijkere procedés om bauxiet te verwerken en omzien naar partners die de voorraden wel tot ontwikkeling willen brengen.

'Ik weet niet wat voor studies men nog meer wil', reageerde Venetiaan op de toezegging van Alcoa dat er haalbaarheidsstudies over West-Suriname zullen worden gemaakt.

Hij reageerde ook op opmerkingen van regeringsleden die zaken uit het verleden aangrijpen om hun verantwoordelijkheid in de Alcoa-kwestie, van zich af te schuiven. 'Onzin', noemde Venetiaan de zaken die de huidige regering aanvoert om eerdere regeringen in een kwaad daglicht te stellen. Venetiaan legde uit, dat nabij de destijds aangelegde spoorbaan een bewezen reserve van 53,4 miljoen metrieke ton bauziet was vastgesteld. Daarnaast is in een straal van 25 kilometer in de omtrek ook nog eens een bauxietvoorraad van ruim 11,4 miljoen metrieke ton vastgesteld.

Venetiaan merkte op dat tijdens zijn presidentschap een kopstuk van Alcoa naar Suriname kwam met een investeringsbod van zo'n 2,4 miljard Amerikaanse dollar. Met die investering zouden in West-Suriname een aluinaardefabriek, aluminiumsmelterij en waterkrachtwerk worden neergezet. De directie van Alcoa in Pittsburgh, VS, vond het project echter financieel niet haalbaar.

Ter informatie:






Geen opmerkingen:

Een reactie posten