zaterdag 4 augustus 2018

Colombiaanse ELN-guerrilla's bereid om zes ontvoerde mensen vrij te laten

Gijzelaars, waaronder 3 agenten en 1 soldaat, ontvoerd toen ze in boot op Arquia-rivier reisden




Colombiaanse ELN-guerrilla's (Ejército de Liberación Nacional) zeiden zaterdag 4 augustus 2018, dat ze bereid zijn om zes mensen, die een dag eerder waren ontvoerd, vrij te laten in een oerwoudgebied in het noorden van Colombia. 

De gijzelaars - waaronder drie politieagenten en een soldaat - werden ontvoerd toen ze in een boot op de Arquia-rivier in het Choco-departement reisden. De ontvoering vond plaats net twee dagen nadat vertrekkend president Juan Manuel Santos de nederlaag erkende in zijn poging om een ​​staakt-het-vuren te ondertekenen met de rebellen van het Nationale Bevrijdingsleger, voordat hij de macht dinsdag overhandigt aan zijn rechtse opvolger Ivan Duque.

Het ELN, dat bevestigt dat het verantwoordelijk is voor de ontvoering, zei zaterdag dat het de vredesonderhandelaar van de Colombiaanse regering informeerde dat ze bereid waren hun gijzelaars vrij te laten.

In een verklaring hebben de guerrillastrijders er bij de Hoge Commissaris voor de Vrede op aangedrongen, dat het Colombiaanse leger de 'optimale veiligheidsvoorwaarden' creëert om de vrijlating te vergemakkelijken:


Het ELN 'oorlogsfront' dat de ontvoering claimde, zei dat er in de Choco-regio intense militaire en paramilitaire operaties zijn 'die de guerrilla's en hun gijzelaars in gevaar brengen'.

De verklaring voegde eraan toe, dat de gijzelaars de juiste bescherming en behandeling krijgen. Het leger zei eerder, dat de soldaat die is ontvoerd op de boot aan een tropische ziekte lijdt en dat hij behoefte heeft aan 'dringende behandeling'.

De verkozen president Duque heeft opgeroepen tot een hardere houding tegenover onderhandelingen met het ELN, de laatste militante groep die de autoriteiten in Colombia bevecht, na het historische vredesakkoord 2016 getekend met grotere FARC-guerrillastrijders (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia).

(Suriname Mirror/AFP/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten