donderdag 30 augustus 2018

Oud-premier Schotte van Curaçao moet ruim 1,8 miljoen gulden betalen of 3 jaar de cel in

Partner van Schotte ontspringt de vordering tot ontneming


Het Gerecht in eerste aanleg van Curaçao heeft vandaag, donderdag 30 augustus 2018, in de zogenoemde ontnemingszaak van voormalig minister-president Gerrit Schotte van Curaçao beslist, dat hij ruim 1,8 miljoen gulden wederrechtelijk heeft verkregen en dat dit van hem moet worden ontnomen. In de ontnemingszaak van zijn partner Cicely van der Dijs is de vordering tot ontneming afgewezen, zo bericht het Hof van Justitie.






De ontnemingszaken volgden op de beslissingen van het Hof in de strafzaken die tegen de voormalige minister-president en zijn partner waren aangebracht. Schotte werd onder meer veroordeeld voor ambtelijke omkoping, het medeplegen van valsheid in geschrift en het medeplegen van witwassen. Zijn partner werd ook veroordeeld wegens datzelfde medeplegen van witwassen.

Het Gerecht heeft onderzocht of zij wederrechtelijk voordeel hebben verkregen uit die strafbare feiten c.q. uit andere strafbare feiten waarvoor voldoende aanwijzingen bestaan dat zij die hebben gepleegd.

Het Gerecht heeft vastgesteld, dat de strafbare feiten zijn gepleegd op het moment dat het huidige Wetboek van Strafrecht nog niet bestond. Daarom moeten de oude wetsbepalingen uit het Wetboek van Strafrecht van de Nederlandse Antillen worden toegepast. In dat oude wetboek was nog niet geregeld, dat een gezamenlijke betalingsverplichting kan worden opgelegd.

Volgens het Gerecht is sprake van een gezamenlijk voordeel, maar vloeit dat voordeel rechtstreeks voort uit het door de voormalige minister-president gepleegde omkopingsdelict. Daarom wordt dat voordeel bij hem en niet bij zijn partner worden ontnomen.

Bij Schotte wordt in totaal een bedrag van NAf 1.844.190,36 ontnomen. Een deel daarvan is het voordeel dat hij heeft genoten uit het omkopingsdelict waarvoor hij is veroordeeld. Het andere deel komt voort uit soortgelijke feiten als die waarvoor hij is veroordeeld. Volgens het Gerecht zijn er namelijk voldoende aanwijzingen dat hij zich nog een keer schuldig heeft gemaakt aan ambtelijke omkoping en/of witwassen. De verklaring die de voormalige minister-president daarover heeft afgelegd, heeft het Gerecht niet aannemelijk geacht.

Schotte is nog steeds op vrije voeten. Met de Babel-zaak is hij vorig jaar naar de Hoge Raad gestapt. Die moet nog uitspraak doen. Tot die tijd is hij vrij man.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten