donderdag 30 augustus 2018

Doekhie (NDP): 'Ik zie het meer als jaloezie en afgunst'

'Wanneer heeft men niet geklaagd in dit land?'

- 'Het is niet belangrijk hoeveel geld je krijgt, maar wat je met het geld doet'
- 'Dat geld is van het volk, want het volk heeft mij daar gezet, alles wat ik nu extra bijkrijg, komt ten voordele van het volk'
- 'Laten wij geen salarissen verhogen, maar de controle op de winkels opvoeren'


NDP-parlementariër en hoofdbestuurslid Rachied Doekhie ligt niet wakker van de kritiek op het feit dat Assembleeleden vanaf eind september als gevolg van de salarisverhoging van ambtenaren ook een fikse verhoging van hun schadeloosstelling tegemoet kunnen zien. 

'Wanneer heeft men niet geklaagd in dit land? Vanaf mijn geboorte heeft men steeds geklaagd als ministers en DNA-leden een salarisaanpassing krijgen. Het is daarom geen novum voor mij, want ik zie het meer als jaloezie en afgunst', zegt Doekhie woensdag 29 augustus 2018 in het Dagblad Suriname.

De vergoeding van de volksvertegenwoordigers is gekoppeld aan het salaris van een onderdirecteur van een departement. Een Assembleelid krijgt aan schadeloosstelling, met 50% representatietoelage en 45 procent vervoerstoelage in september bruto Srd 22.250 in plaats van bruto Srd 15.777.

Doekhie voert aan, dat geen enkel DNA-lid of minister om een salarisaanpassing heeft gevraagd, maar deze automatisch heeft gehad op basis van wettelijke regels, daterende uit de Nieuw Frontperiode. 'Ik heb nooit gevraagd en verwacht, maar een DNA-lid is ook mens. Wanneer je een wet maakt dat je met een helm een bromfiets moet rijden, dan geldt dat ook voor een DNA-lid. Maar wanneer je ineens een beetje meer geld krijgt, dan is een DNA-lid geen mens meer.'

De parlementariër stelt, dat hij bereid is 50% in te leveren indien ook de rest van de werkende klasse hetzelfde zal doen.

De NDP’er benadrukt, dat veel personen vergeten dat de schadeloosstelling van parlementariërs grotendeels besteed wordt aan sociaal zwakkeren die hun steun hebben gegeven tijdens de verkiezingscampagne. Hij zelf heeft in de afgelopen jaren zijn schadeloosstelling gebruikt om twee moderne scholen in Nickerie te bouwen, terwijl maandelijks sociaal zwakke mensen goederen ter waarde van een bepaald bedrag bij een supermarkt op rekening van Doekhie mogen halen.

'Laat één man opstaan en met mij discussiëren. Ik heb twee moderne MULO-scholen gebouwd, compleet met wasbak en spiegel in de klas. Alleen een kwart van een school kost mij 15 jaren DNA-salaris. Ik heb nooit een gewone ambtenaar een kerk of school zien bouwen, pakketten zien geven aan sociaal zwakkeren, schoolbril aan kinderen geven, educatieve tochten houden, boeken financieren en zelfs een huis helpen bouwen voor armen. Daarvoor krijgen DNA-leden een schadeloosstelling. Het is niet belangrijk hoeveel geld je krijgt, maar wat je met het geld doet. Dat geld is van het volk, want het volk heeft mij daar gezet. Alles wat ik nu extra bijkrijg, komt ten voordele van het volk. Ze kunnen mijn schadeloosstelling natuurlijk stopzetten, maar je dupeert dan 10 tot 20-tal mensen die daarvan profijt zouden kunnen krijgen', aldus de NDP’er.

Veel Assembleeleden zijn ook ambtenaar en hebben een dubbel salaris. Daarnaast ontvangen zij op 55-jarig leeftijd ook pensioen. Al jaren wordt erover gesproken een eind te maken aan de dubbele salarissen ten laste van de staatskas. Tot nu toe is het slechts bij woorden gebleven. De Assembleeleden en hun gezinnen hebben ook recht op vrije geneeskundige voorziening.

Doekhie vindt dat het meer dan tijd is om de kwestie van dubbele en driedubbele salarissen van volksvertegenwoordigers op de operatietafel te plaatsen, aangezien dit al jaren een strop is voor de staatskas. Hij fronst vooral zijn wenkbrauwen over het feit, dat het voornamelijk politici met driedubbele salarissen zijn die negatief praten over deze ‘marginale’ verhoging. Ook het feit dat politici meerdere banen eropna houden naast hun DNA-lidmaatschap is voor hem storend.

'De mensen die nu het hardst schreeuwen, zijn de mensen die dit hebben geregeld. Ik ben tegen dubbele salarissen. Het is of-of. Je moet gewoon kiezen voor één salaris. Raymond Sapoen die schreeuwt om inkomstenverhoging van de regering en DNA te bevriezen, is ex-minister en krijgt ook zijn ministerssalaris en andere privileges. Ook Chandrikpersad Santokhi krijgt een DNA- en ministerssalaris. Dus de mensen die schreeuwen om in te leveren, die verdienen het meest. Dan doen zij letterlijk en figuurlijk geen moer voor het volk.' 

De parlementariër stelt, dat de normale burger jaar en dag uit is op een salarisaanpassing zonder dat zij de consequenties hiervan goed in ogenschouw neemt. Hij verwijst hierbij naar de prijs van goederen in de supermarkten, die gelijk na de aankondiging van de salarisaanpassing van de ambtenaren stilletjes zijn verhoogd.

'Mensen gaan op straat en ze staken en klagen om die verhoging te krijgen. Laten wij geen salarissen verhogen, maar de controle op de winkels opvoeren. Iedereen wil een salarisverhoging, er is geen controle en de winkelier blijft zijn prijzen verhogen. Op dit ogenblik is de verhoging nog niet doorgevoerd, maar omu snesi heeft een kilo aardappel al van Srd 5 naar Srd 7,50 verhoogd. Daarom moet het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme zich minder bezighouden met andere zaken en de Economische Controledienst scherp loslaten op deze boosdoeners', aldus Doekhie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten