donderdag 30 augustus 2018

Nederlands tijdschrift Nieuwe Revue pakt uit met Bouterse op cover

'De president kijkt toe hoe een Colombiaans kartel in de jungle een haven voor drugsduikboten bouwt'



Het Nederlandse tijdschrift De Nieuwe Revue is deze week uitgebracht met een scherpe cover. Op de voorkant van het blad is de president Desi Bouters te zien met de titel: ‘Drugsbaas Bouterse‘. 

In het blad is een uitgebreid artikel van acht pagina’s over Bouterse te lezen, geschreven door journalist Robert Alting, aldus Waterkant.net woensdag 29 augustus 2018.

Volgens de Nieuwe Revue is Suriname hard op weg een narcostaat te worden. 'De president kijkt toe hoe een Colombiaans kartel in de jungle een haven voor drugsduikboten bouwt. Desi Bouterse heeft geld nodig voor zijn herverkiezing’, aldus de Nieuwe Revue.

Het is niet de eerste keer dat Alting schrijft over de president van Suriname. Vorig jaar publiceerde hij op VICE een interview met Eddy Wijngaarde, nabestaande van een van de slachtoffers van de 8 decembermoorden. Hij noemde Bouterse daarin ‘een wraakzuchtige en rancuneuze man’.

Hieronder de eerste alinea's van het Nieuwe Revue artikel, dat leest als een spannend jongensboek: 

'(...) Op het eerste oog zou je die woensdagavond 28 februari 2018 maar weinig om hem geven. Het is een klein, ietwat gezet mannetje met donker haar, een lichtgetinte huid en bolle wangen. Zoals zovelen in tropisch Paramaribo is hij gekleed in een korte broek met daarboven een ruimvallend T-shirt. Op slippers en in straffe pas loopt hij langs de drukke Anton Dragtenweg. Zijn grijze Toyota heeft hij na een alarmerend telefoontje bij zijn woning laten staan. Hij moet onderduiken werd hem gezegd, zo snel mogelijk.

Qua uiterlijk doet hij in niets denken aan de levensgevaarlijke topcrimineel die de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA) sinds het onderzoek Operation Under the Sea uit 2011 in hem ziet. Toch hangt er in de Verenigde Staten tweemaal levenslang boven het hoofd van de 37-jarige voortvluchtige Colombiaan Fernando Pineda Jimenez, kopstuk binnen een omvangrijk Colombiaans drugskartel dat gespecialiseerd is in het bouwen van drugsduikboten. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor drie grootschalige cocaïnetransporten naar de VS van in totaal meer dan 20.000 kilo.

De alarmbellen gaan dan ook direct af op het DEA-kantoor in de Guyanese hoofdstad Georgetown, als duidelijk wordt dat deze Jimenez samen met zijn landgenoot Luis Riasco (34) vrijelijk door Paramaribo wandelt. Uit zeer betrouwbare bron binnen het justitiële apparaat van Suriname, nauw betrokken bij het onderzoek naar de drugsduikboot, verneemt Nieuwe Revu dat Jimenez in Suriname is om de finale fase van de bouw van een zogenoemde narco-sub te controleren. De duikboot staat op het punt om met ruim 700 kilo cocaïne aan boord koers te zetten richting Spanje of Afrika. Straatwaarde: tussen de 150 en 200 miljoen dollar. Jimenez moet als specialist en afgevaardigde van het kartel zijn fiat voor vertrek geven.

Hoewel men er vooralsnog van uitgaat dat de eind februari aangetroffen narco-sub de eerste is die in Suriname is gebouwd, beschikt de Surinaamse justitie over informatie dat eerdere niet in Suriname vervaardigde onderzeeërs het land hebben aangedaan voor transport van zeer grote hoeveelheden cocaïne. Geheel verrassend is dat niet. Drugsduikboten worden in de wereld van internationaal opererende drugssyndicaten al jaren geprezen vanwege hun vermogen om radar- en sonarsystemen te ontwijken.(...)'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten