President Ivan Duque heeft een uitnodiging afgewezen om vredesbesprekingen te houden met de guerrillagroep ELN (Ejército de Liberación Nacional) in Spanje over voortdurende vijandelijkheden tussen de twee partijen. De Spaanse premier Pedro Sanchez deed het aanbod gisteren, donderdag 31 augustus 2018, tijdens een officieel bezoek aan Colombia, maar Duque koos ervoor om niet op het aanbod van Sanchez in te gaan, tegen het groeiende geweld tussen de regering en het ELN.
Het ELN is verantwoordelijk voor een toename van geweld, inclusief aanvallen op pijpleidingen en de ontheemding van duizenden in het departement Norte de Santander. Er zijn momenteel ook negen gijzelaars in handen van de groep, waaronder vier militairen, drie politieagenten en twee civiele aannemers.
Un gobierno no puede estar en la negociación de secuestros, lo que debe exigir es el cumplimiento de la ley. Si hay voluntad de paz por parte del ELN, que libere a los secuestrados. El @mindefensa ha propiciado todos los protocolos necesarios. pic.twitter.com/5EbYAiT6jz— Iván Duque (@IvanDuque) August 31, 2018
Duque uitte een 'verlangen en wil' om met het ELN te spreken, maar haalde aan dat de vrijlating van de gijzelaars een belangrijke voorwaarde zal zijn om met de guerrillagroep te gaan zitten.
Het ELN heeft daarentegen haar wens bevestigd om de besprekingen in Spanje of Cuba voort te zetten. Hoewel ze in eerste instantie suggereerden, dat ze de gijzelaars zouden vrijlaten, konden de twee partijen geen overeenstemming bereiken over de beveiligingsprotocollen die de overdracht mogelijk zouden maken.
Le damos la bienvenida a Pedro Sánchez, @sanchezcastejon, presidente del Gobierno de #España, en su primera visita oficial a Colombia. Queremos fortalecer las relaciones bilaterales y estrechar los lazos de amistad. pic.twitter.com/RslbyJNGnX— Iván Duque (@IvanDuque) August 30, 2018
De vredesbesprekingen worden momenteel gevoerd in Havana, Cuba, waar Colombia en de leiders van het ELN bijeenkomen om te bespreken, wat nu een van de laatste grote conflicten in het land is. De zetel van de vredesbesprekingen met de ELN was eerder in Ecuador, maar het land trok zich terug als tussenpersoon toen de spanningen groter werden door de toenemende onzekerheid op de grens tussen de twee naties. De Ecuadoraanse president Lenin Moreno was in die tijd verontwaardigd door geweld over de grens met Colombia, ook al was het ELN daarvoor niet verantwoordelijk.
Over een week kondigt Duque aan, wanneer de onderhandelingen zullen worden voortgezet met de guerrillagroep. Als ze worden voortgezet, zal het de eerste keer zijn dat de twee partijen onderhandelen sinds 1 augustus, toen Duque's voorganger Juan Manuel Santos niet in staat was geweest om vóór zijn vertrek als president tot een vredesovereenkomst te komen.
Ondertussen is premier Sanchez nu naar Costa Rica gevlogen na zijn bezoek aan Colombia. Hij vatte de dialoog samen als een verbetering van de band tussen de twee naties. 'We hebben onze strategische link versterkt en we zijn vastbesloten om samen te werken aan de bevordering van mensenrechten, vrede en veiligheid. Ik heb ook ontmoetingen gehad met de vredesinstellingen die werken aan de herinnering, gerechtigheid en schadeloosstelling van de slachtoffers van het Colombiaanse conflict', schreef de Spaanse premier op zijn Instagram-account.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten