donderdag 5 juli 2018

Inval Braziliaanse federale politie in Braziliaans hoofdkantoor Philips in Sao Paulo

(Bron foto:  EFE)
Onderzoek naar fraude bij de aanbesteding van medische apparatuur


De Braziliaanse federale politie voerde woensdagochtend 4 juli 2018 22 aanhoudingsbevelen uit in het kader van een onderzoek - Operación Lava Jato - naar fraude bij de aanbesteding van medische apparatuur onder toezicht van gezondheidsautoriteiten in de staat Rio de Janeiro, aldus de politie.


De inval bij Philips maakte deel uit van een grote landelijke actie in onder meer São Paulo en Rio de Janeiro, waarbij 180 agenten van de Braziliaanse federale politie betrokken waren. 22 Mensen zijn gearresteerd, ook zijn er 43 opsporings- en inbeslagnemingsbevelen gegeven door autoriteiten.

De inval bij Philips vond plaats bij het Braziliaanse hoofdkantoor in Barueri, gelegen in de buitenwijken van São Paulo, Brazilië's grootste stad.
Behalve een Philips-medewerker is Daurio Speranzini jr, de huidige directeur van het Amerikaanse General Electric (GE) in Latijns-Amerika, aangehouden (zie foto top). Speranzini werkte eerder voor Philips en zou vanwege die functie gearresteerd zijn.

Philips zegt volledig mee te werken aan het kartelonderzoek. 'Het huidige directieteam maakt geen deel uit van de actie van de federale politie', beklemtoont Philips in een verklaring aan de Braziliaanse nieuwssite Globo. 'Een medewerker van het Philips-verkoopteam is gevraagd opheldering te geven.'

Volgens de Braziliaanse federale politie gaat het om kartelvorming van minstens 33 bedrijven in de periode van 1996 tot 2007 bij het binnenhalen van contracten voor medische systemen.

Meer specifiek betreft het fraude bij het verstrekken van medische apparatuur aan het Nationale Instituut van Traumatologie en Orthopedagogie, alsook het gezondheidsdepartement van Rio de Janeiro. De zaak kwam aan het licht door meldingen van klokkenluiders.

Ondanks dat het ook medische apparaten fabriceert laat GE, de werkgever van de gearresteerde Speranzini, weten niet bij de zaak betrokken te zijn. 'De beschuldigingen hebben betrekking op een periode dat hij een ander bedrijf - Philips - leidde', laat GE in een verklaring weten.



Vergelijkbare anti-corruptie-operaties die zich uitstrekken over alle overheidsniveaus zijn routine geworden in Brazilië. Een van de vele spraakmakende figuren in de staat Rio die de afgelopen jaren zijn opgesloten, is de voormalige gouverneur en de spreker van de staats Assemblee.

(Suriname Mirror/Reuters/Twitter/Globo/Union Radio)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten