donderdag 5 juli 2018

In Chili zijn negen oud-militairen veroordeeld voor de moord in 1973 op volkszanger, activist, Victor Jara

Acht verdachten veroordeeld tot 15 jaar en een dag gevangenisstraf, de negende vijf jaar en een dag


Een Chileense rechter heeft dinsdag 3 juli 2018 negen voormalige soldaten veroordeeld voor de moord in 1973 op volkszanger, activist en theaterregisseur Victor Jara, in de nasleep van de door de CIA gesteunde coup die generaal Augusto Pinochet als dictator installeerde. 

De 40-jarige Jara werd gearresteerd op de dag na de staatsgreep die op 11 september 1973 de Unidad Popular president van Chili, Salvador Allende, afzette, en samen met duizenden andere politieke gevangenen in het stadion van Santiago werd gevangen gezet. Hij werd ondervraagd en gemarteld voordat hij werd gedood.




Acht van de negen, Hugo Sánchez Marmonti, Raúl Jofré González, Edwin Dimter Bianchi, Nelson Haase Mazzei, Ernesto Bethke Wulf, Juan Jara Quintana, Hernán Chacón Soto y Patricio Vásquez Donoso, werden veroordeeld tot 15 jaar en een dag gevangenisstraf. De negende, Rolando Melo Silva, kreeg vijf jaar en een dag als 'medeplichtige' aan de moord.



Jara was een van Latijns-Amerika's meest geliefde folkzangers, die musici en activisten over de hele wereld inspireerde met zijn politieke teksten die het dagelijks leven, de beproevingen en de politieke situatie van de arbeidersklasse in Chili beschreven, en eisten 'El derecho de vivir en paz', als een van de zijn bekendste liedjes, tegen de oorlog in Vietnam en als eerbetoon aan de Vietnamese leider Ho Chi Minh. De zanger was een toegewijd lid van de Communistische Partij van Chili en steunde de regering van Salvador Allende.


Het was vooral zijn vermogen om het volk direct aan te spreken dat hem zo populair maakte. Jara werd in 1957 lid van de folkloristische groep Cuncumén. Vanaf 1966 werkte hij een aantal jaren samen met de muziekgroep Quilapayún. Hij ontmoette Violeta Parra, die de basis legde voor La Nueva Canción Chilena (Het nieuwe Chileense lied), dat is geworteld in de Chileense volksmuziek. La Nueva Canción Chilena werd in de jaren 60 en vroege jaren 70 de muzikale stem van de sociaal-politieke beweging in Chili, die zijn invloed kreeg tot ver buiten Chili.



(Suriname Mirror/TeleSUR/Al Jazeera/YouTube/La Tercera/biobiochile/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten