Het merendeel van onderbrekingen in de energievoorziening is te wijten aan schade als gevolg van graafwerkwerkzaamheden door derden en mastaanrijdingen. Dagelijks noteert de N.V. Energiebedrijven Suriname (EBS) tenminste een van deze gevallen van schade veroorzaakt door derden, zo bericht de EBS via het Nationaal Informatie Instituut donderdag 5 juli 2018.
In 2017 registreerde het bedrijf 420 mastaanrijdingen en 106 gevallen van schade verricht door graafwerkzaamheden. In de afgelopen 6 maanden is het aantal mastaanrijdingen 210 met een recordaantal van 54 in de maand juni alleen. Verder zijn 26 gevallen van schade aan het elektriciteitsnet veroorzaakt door graafwerkzaamheden door derden.
Schade veroorzaakt door derden aan het elektriciteitsnetwerk jan 2018 t/m juni 2018
Tabel: Van januari 2018 t/m juni 2018 noteert de EBS 210 mastaanrijdingen en 26 schadegevallen veroorzaakt door graafwerkzaamheden door derden
Dat niet alleen door dit onrechtmatig handelen van derden storingen in het netwerk van de EBS kunnen optreden mag blijken uit het feit, dat de EBS ook regelmatig te kampen heeft met storingen die optreden als gevolg van bijvoorbeeld (on)gedierte, dat in het netwerk terecht komt, of blikseminslag. Indien deze categorie van storingen meegeteld wordt zou het totaal dicht in de buurt van 300 storingen komen.
Masten, onder- en bovengrondse hoogspannings- en laagspanningskabels, huisaansluitkabels, transformatoren, straatverlichting en toebehoren worden dagelijks vernield door de vele mastaanrijdingen en andere schade veroorzaakt door derden aan het netwerk van de EBS. Hierbij moet steeds op nieuw materiaal, mankracht en materieel worden ingezet voor de herstelwerkzaamheden.
Afhankelijk van het type storing kan het aantal manuren dat gepaard gaat met de herstelwerkzaamheden variëren tussen de 3 en 35 uren. Er wordt afhankelijk van het type storing gewerkt met 3 à 10 man om een storing op te heffen.
Ook komen bij de meeste storingen de kosten voor het inhuren van speciaal materieel, zoals 'pole masters' en hoogwerkers kijken. Via de verzekering incasseert de EBS de totale schade bij lange na niet.
Historische data van de afgelopen 8 jaar toont aan, dat het bedrijf ongeveer 62% van de schadeclaims via de verzekering incasseert, en de overige 38% in de afgelopen jaren om verschillende redenen niet heeft kunnen innen.
De EBS doet derhalve voor een zoveelste keer een dringend beroep op de weggebruikers om oplettend te zijn in het verkeer. Indien dergelijk gedrag zich blijft voortzetten is het niet uitgesloten dat het aantal storingen in 2019 mogelijk kunnen verdubbelen.
De EBS wijst erop, dat indien de weggebruiker schade veroorzaakt aan haar infrastructuur de veroorzaker volledig hiervoor aansprakelijk gesteld zal worden en zal zulks onherroepelijk op hem worden verhaald. Dit geldt niet alleen voor mastaanrijdingen, maar ook voor elke andere vorm van schade aan het net toegebracht door een handeling of juist een nalaten van een derde, met als gevolg schade aan EBS-infrastructuur.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten