donderdag 7 juni 2018

Linkse Colombiaanse presidentskandidaat Gustavo Petro krijgt steun van inheemsen

Petro's kandidatuur krijgt ook steun van boeren en Afro-Colombianen

Voormalige presidentskandidate Ingrid Betancourt staat ook achter Petro


De Organización Nacional Indígena de Colombia (ONIC) steunt de progressieve presidentskandidaat Gustavo Petro en riep dinsdag 5 juni 2018 zijn leden op om de 'vredescoalitie' bij de presidentsverkiezingen van 17 juni te steunen.

De ONIC, haar politieke partij MAIS (Movimiento Alternativo Indígena y Social), samen met groepen die boeren en Afro-Colombianen vertegenwoordigen, hebben een ontmoeting gehad met de vice-presidentskandidate Angelaina Robledo van Humana Colombia en aanhangers van de Partido Alianza Verde en de Polo Democrático in het hoofdkwartier van ONIC om Petro's kandidatuur te steunen.



'We zijn bang om de historische kans te verliezen om de waarheid te leren kennen, om gerechtigheid te vinden en de slachtoffers schadeloos te stellen', zei MAIS-presidente Martha Peralta, waarschuwend dat leidend kandidaat Ivan Duque 'zij die de vredesakkoorden willen vernietigen' vertegenwoordigt. Ze zei ook: 'De bouw van een Humaan Colombia is het beste pad voor de natie om een manier te vinden om vooruit te komen.''


Petro en Robledo gaan voor het presidentschap in een platform dat het vredesproces wil versterken door te werken aan het overwinnen van economische ongelijkheden, afstand nemen van extractieve  industrieën, en de ontwikkeling van de landbouw bevorderen.

Inheemse-, boeren- en Afro-Colombiaanse gemeenschappen hebben onevenredig zwaar te lijden gehad onder de gevolgen van het gewapende conflict in Colombia en de gevolgen van de oorlog tegen drugshandel. Secretaris-generaal van ONIC, Higinio Obispo, benadrukte het belang van het oproepen van inheemse gemeenschappen en boeren-gemeenschappen om 'met waardigheid te stemmen' op 17 juni.

Tijdens de evenementen riep vice-presidentskandidate Angela Maria Robledo iedereen op die hebben gestemd op Sergio Fajardo van de Colombia Coalitie stemde en liberaal Humberto De la Calle om voor vrede te stemmen.

Ondersteuning voor Petro reikt echter verder dan de slachtoffers van het conflict en de grenzen van Colombia. De gerenommeerde Franse econoom Thomas Piketty en Nobelprijswinnaar en schrijver John Maxwell Coetzee hebben de afgelopen dagen ook uitspraken gedaan ter ondersteuning van Humane Colombia.

Piketty, een professor aan de London School of Economics, het Massachusetts Institute for Technology en de Paris School of Economics zei op Twitter, dat Petro's voorstellen 'serieus en overtuigend zijn'.


Voormalige presidentskandidate Ingrid Betancourt, die werd ontvoerd en gegijzeld gedurende zes jaar door de Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia (FARC), heeft Petro dinsdag ook steun toegezegd.


(Suriname Mirror/TeleSUR/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten