donderdag 7 juni 2018

Gevolgen rond in Nederland in beslag genomen geldzending zijn zorgwekkend

Financieel deskundigen verwachten verdere daling koers euro als niet snel oplossing komt


Het is nog niet duidelijk hoe de internationale betalingen zullen worden gecontinueerd, nu de 19,5 miljoen euro nog vastzit in Nederland. Voorlopig is het niet mogelijk om geld via Nederland te verschepen naar buitenlandse banken. De 19,5 miljoen euro moest naar de Bank of China, die het geld afneemt en giraal overboekt naar een rekening van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) in Nederland. Dit meldt Starnieuws vandaag, donderdag 7 juni 2018.

De gevolgen rond de geldzending zijn zorgwekkend.

Het is minister Gillmore Hoefdraad van Financiën niet gelukt om het geld, dat in april in beslag is genomen, vrij te krijgen. Het gaat om gelden van Hakrinbank, De Surinaamsche Bank en de Finabank. 12 miljoen euro is opgekocht via vijf cambio's, terwijl 7,5 miljoen afkomstig is van bedrijven. Het geld is bestemd voor internationale betalingen in euro's.

De CBvS heeft een financiële voorziening getroffen voor de bedrijven, waardoor aan de verplichtingen voldaan kon worden.

Intussen is het aanbod van euro's in Suriname groot, maar deze valuta wordt niet meer gretig afgenomen. Financiële deskundigen verwachten dat de koers van de euro verder zal dalen als er niet snel een oplossing komt.

Vernomen wordt dat minister Hoefdraad naar China is voor overleg over de continuering van de dienstverlening.

In Nederland gaat het onderzoek verder. De Nederlandse justitie wil onder andere weten wat de herkomst is van het geld. Hoewel het geld in beslag genomen is, zijn er geen verdachten aangewezen. Suriname zal verdere juridische stappen ondernemen om het geld vrij te krijgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten