donderdag 7 juni 2018

Grootste vliegtuigramp uit Surinaamse geschiedenis 29 jaar geleden

Stichting Mondiaal Kleurrijk Voetbal houdt herdenkingsplechtigheid plaatsvinden bij monument aan de Mr. Jagernath Lachmonstraat

Grootse plannen stichting - opzet van een professioneel rampenbestrijdingsinstituut en Kleurrijk Voetbal Academie - komen maar niet van de grond....


Het is vandaag 29 jaar geleden, dat de grootste vliegtuigramp uit de Surinaamse geschiedenis plaatsvond. Een toestel van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM), vlucht PY-764, stortte op 7 juni 1989 neer bij Zanderij. Dit gebeurde om om 04.27 uur plaatselijke tijd, tijdens een landing bij mist op Johan Adolf Pengel International Airport in Suriname.

Uit onderzoek bleek, dat de papieren van de Amerikaanse bemanning niet in orde waren. Gezagvoerder Rogers(66) had gelogen over zijn leeftijd en was in werkelijkheid te oud om te mogen vliegen. Bovendien had hij geen geldig brevet voor het vliegen op een DC-8 en was hij al formeel geschorst, onder andere wegens landen op een verkeerde baan. De copiloot(45) vloog onder een valse naam en met vervalste papieren, en had waarschijnlijk nooit een vliegbrevet voor vliegen op een passagiersvliegtuig gehad.

Alle negen bemanningsleden en 167 van de 178 passagiers kwamen om het leven, elf passagiers en een hond overleefden de ramp.

De passagiers waren voornamelijk Surinaamse Nederlanders die een bezoek wilden brengen aan familie. Voorts zat een deel van het Kleurrijk Elftal dat in Suriname in een voetbaltoernooi zou uitkomen in het vliegtuig.

Verder behoorden ook de leden van het orkestje de Draver Boys, dat het elftal vaak begeleidde, tot de passagiers.

In het vorige maand uitgekomen voetbal fotoboek Surinaamse Leeuwen is een ode aan de overleden spelers van het dit Kleurrijk Elftal en een boeiend interview met Sigi Lens, één van de overlevenden van die ramp en tegenwoordig vermaard voetbalmakelaar.


Elk jaar rond 7 juni organiseert de Stichting Mondiaal Kleurrijk Voetbal herdenkingsbijeenkomsten. Die jaarlijkse ontmoetingen zijn zorgvuldig een eerbetoon aan alle omgekomen passagiers van het rampvliegtuig, de overlevenden en nabestaanden en zijn bedoeld om stil te staan bij de slag die door de ramp werd toegebracht aan het Surinaamse voetbaltalent in Nederland, de Surinamers in Suriname en die in Nederland, alsmede de in de Diaspora levende Nederlanders van Surinaamse afkomst.

Vandaag zal er onder auspiciën van de Stichting Mondiaal Kleurrijk Voetbal een sobere en ingetogen herdenkingsplechtigheid plaatsvinden bij het Monument aan de Mr. Jagernath Lachmonstraat. Er zullen kransen worden gelegd en enkele belangrijke redevoeringen worden gehouden.

Met dit herdenkingsaspect kijkt de Stichting Mondiaal Kleurrijk Voetbal ook bewust naar de toekomst. De realisatie van de Kleurrijk Voetbal Academie, met een daarbij behorend kleurrijk dorp dat als bedevaartsoord zal dienen, staat echter als hoogste prioriteit op de agenda.

President Desi Bouterse besloot op 6 juni 2017 de Stichting Mondiaal Kleurrijk Voetbal, voor de realisatie van de voornoemde Kleurrijk Voetbal Academie, 10 hectare grond ter beschikking te stellen. Een besluit dat in de uitvoering, nog op zich laat wachten.

Tijdens een persconferentie in 1999 in Paramaribo, pleitte de Stichting Mondiaal Kleurrijk Voetbal eveneens voor het organiseren van een symposium over traumaverwerking en daaraan gekoppeld, de opzet van een professioneel rampenbestrijdingsinstituut. Dat voornemen zal in het eerste kwartaal van 2019 daadwerkelijk vorm worden gegeven.


 (Suriname Mirror/Waterkant.net/Suriname Herald/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten