- Oscar Mollohuanca Cruz, Herbert Huamán en Sergio Huamaní voerden in 2012 strijd tegen de Tintaya kopermijn
- Amnesty International in Peru en Zuid-Amerika pleitten bij Peruaanse autoriteiten om milieubeschermers niet te criminaliseren
Een zes jaar oude zaak tegen milieuactivisten zal blijven voortslepen nadat een rechter in Peru deze week besloot een vrijspraak van vorig jaar te vernietigen. De drie activisten uit Espinar, Peru, in de regio Cusco, worden in verband gebracht met stakingen en protesten georganiseerd tegen de Tintaya-kopermijn in mei 2012.
Voormalig Espinar-burgemeester Oscar Mollohuanca Cruz is een van de beschuldigden, samen met Herbert Huamán en Sergio Huamaní.
Amnesty International heeft gemeld, dat de mannen werden gearresteerd zonder behoorlijke bevelen en dat ze vanaf 2012 vijf jaar in de gevangenis hebben doorgebracht, voor hun vrijspraak op 17 juli 2017.
Specifieke beschuldigingen aan het adres van Mollohuanca zijn vermeende misdaden van mishandeling van een ambtenaar van de wetshandhaving, obstructie van openbare diensten en het veroorzaken van een verstoring. Het Openbaar Ministerie, dat in juli vorig jaar in beroep is gegaan, had voor elk van de drie activisten tot 18 jaar gevangenisstraf geëist.
Ten tijde van de protesten leidden confrontaties tussen politie en stakers tot twee doden en ongeveer 50 gewonden. De mannen protesteerden nadat uit milieustudies bleek, dat de mijn van Tintaya, eigendom van het Zwitserse bedrijf Xstrata, op grote schaal vervuiling op lokaal niveau kon veroorzaken.
Toen gaf president Ollanta Humala controversieel groen licht aan zijn leger om de demonstranten, die zijn regering 'extremisten' noemde, fysiek te confronteren met het feit en het illegaal maakte voor mensen om tegen mijnbouwprojecten te protesteren.
(Bron: Google Earth/Suriname Mirror) |
Humala was op dezelfde manier verwikkeld in een controverse rond door het Amerikaanse Newmont Conga-project in Cajamarca rond dezelfde tijd. Ondanks het feit, dat demonstranten zeiden dat de mijn lokale waterbronnen zou vervuilen, stond Humala zijn leger toe om arrestaties te verrichten zonder te worden arrestatiebevelen.
Het project werd stopgezet in 2016 vanwege de milieuproblemen en activiste Maxima Acuña won de gewaardeerde Goldman-prijs voor haar protestacties.
Mijnbouw in Peru is big business en in de komende vier jaar wordt verwacht dat het land 20 miljard dollar aan mijnbouwinvesteringen zal ontvangen.
Er zijn in totaal 52 mensen aangeklaagd of gearresteerd in verband met het project Tintaya Mijn in 2012. Medewerkers van Amnesty International in Peru en Zuid-Amerika pleitten bij de Peruaanse autoriteiten om milieubeschermers niet te criminaliseren.
'De zaak van de Espinar-activisten is een duidelijk voorbeeld van hoe het recept voor criminalisering wordt gebruikt tegen mensenrechtenactivisten die werken om het land en het milieu in Peru te beschermen', zei Marina Navarro, uitvoerend directeur van Amnesty International Peru. 'Deze gerechtelijke procedures illustreren het misbruik van het strafrechtsysteem om ongegronde aanklachten in te dienen als een vorm van intimidatie die hun werk tot zwijgen wil brengen.'
(Suriname Mirror/Peru Reports/YouTube)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten