(Bron foto's: Twitter) |
- Na een langdurige juridische en diplomatieke strijd komt heilige steen terug naar Venezuela
- Leden van Venezuela's inheemse Pemon-gemeenschap voeren genezingsritueel uit om de heilige Kueka-steen te reinigen
Leden van Venezuela's inheemse Pemon-gemeenschap voerden vrijdag 11 mei 2018 in Berlijn een genezingsritueel uit om de heilige Kueka-steen te reinigen, ook bekend als Abuela Kueka (of grootmoeder Kueka), die na een langdurige juridische en diplomatieke strijd naar het Zuid-Amerikaanse land vanuit Duitsland zal terugkeren.
Volgens de mythe werd de Pemon god Makunaima boos door de beslissing van een jonge Pemon man om tegen de traditie in te gaan en met een meisje van het Macuxi-volk te trouwen; als straf werden ze veroordeeld tot een 'eeuwige omhelzing'. De god blies een vloek in de lucht en veranderde de Pemon man en Macuxi vrouw in twee grote stenen.
Het reinigingsritueel dat voorafgaand aan de terugkeer van de steen werd uitgevoerd, tracht de kracht van de steen te herstellen en elke bovennatuurlijke gebeurtenis met zijn terugkeer te vermijden.
"¡Venezuela se respeta! ¡La Gran Sabana se respeta! Los pemones se respetan! ¡La Abuela Kueka se respeta!" : lo dice Alejandra, joven Pemón que acompaña a las Abuelas y Capitanes en Alemania. #AbuelaKueka pic.twitter.com/P7tALwE8ON— Jorge Arreaza M (@jaarreaza) May 11, 2018
De Pemon-inheemsen geloven dat de massale aardverschuiving, die in 1999 tienduizenden mensen heeft gedood, door de diefstal is uitgelokt. In 1998 werd het meegenomen uit het Canaima National Park, door de Unesco (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organisation) in 1994 tot werelderfgoed verklaard.
Tijdens de regering van Rafael Caldera werd de heilige steen als een 'schenking' gegeven door de minister van Milieu, Hector Hernandez, aan de Duitse beeldhouwer Wolfgang von Schwarzenfeld, die het naar Tiergarten Park in Berlijn bracht als onderdeel van een installatie met de titel 'Global Stone.' Maar, dit werd gezien als diefstal.
Berlín, parque Tiergarden. Doce chamanes del pueblo Pemón han comenzado la ceremonia de sanación de la piedra Kueka, la roca sagrada que consideran su abuela y les fue sustraída en 1998. Llevan luchando desde entonces para su regreso. Pronto volverá a Venezuela. pic.twitter.com/hpgblKvao4— · Hibai Arbide Aza · (@Hibai_) May 11, 2018
Na de steen te hebben meegenomen werd die door de beeldhouwer gepolijst en bewerkt. Dat was pijnlijk voor de Pemon-inheemsen, die aan de kaak stelden dat grootmoeder Kueka was gestolen, gevild en tentoongesteld. De Kueka-steen bleef bijna 20 jaar in Berlijn.
De Pemon hebben de terugkeer van dit heilige symbool geëist sinds het in 1998 werd gestolen. In dat jaar hielden ze twee maanden lang protest zonder resultaat. De regering van de Bolivariaanse Revolutie ondernam verschillende diplomatieke inspanningen om dit culturele erfgoed te terug te krijgen.
In 2000 begon Instituto del Patrimonio Cultural samen met het ministerie van Buitenlandse Zaken om te werken aan de terugkeer van de Kueka-steen naar de rechtmatige eigenaren.
La ceremonia ha durado varias horas. Ha sido tremendamente emocionante la manera en la que los pemones se han reencontrado con su roca sagrada, sin rencor hacia el artista y el gobierno que la robó pero con firmeza. Con la dignidad con la que ganan, a veces, los humildes. pic.twitter.com/ieJ5W6QBa4— · Hibai Arbide Aza · (@Hibai_) May 11, 2018
Sinds 2010 heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken van Venezuela Duitsland verzocht de Kueka-steen terug te geven.
In april 2018 reisde een delegatie naar een Unesco-bijeenkomst waar de minister van Cultuur van Venezuela, Ernesto Villegas, de steun vroeg van Audrey Azoula, Unesco's algemeen directrice, om de Kueka-steen weer in Venezuela te krijgen.
Na jaren van onderhandelingen heeft de Venezolaanse regering eindelijk de steen teruggevonden om het terug te geven aan de Pemon-bevolking. Logistieke details over hoe de steen naar Venezuela zal worden gebracht, blijven onbekend.
(Suriname Mirror/TeleSUR/Twitter/Scribd-Suriname Mirror)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten