zaterdag 12 mei 2018

Drie doden bij opstand op universiteit in Nicaragua's hoofdstad Managua

Gewapende mannen vallen campus aan

In de buurt van de universiteit kwam ook de 53-jarige Alejandro Estrada Vega om het leven


Bij een opstand donderdag 10 mei 2018 op een universiteit in Nicaragua zijn twee 19-jarige studenten om het leven gekomen, Carlos Alberto Miranda en Kevin Joel Valle. Ze werden het slachtoffer van gewapende mannen die de campus aanvielen.

In de buurt van de universiteit kwam ook de 53-jarige Alejandro Estrada Vega om het leven, aldus de nieuwssite El 19 Digital. Het schreef hun dood toe aan 'bendeleden van rechts'. Volgens lokale media raakten veertig mensen gewond.


Assistent-politiecommissaris Francisco Diaz ontkende elke aanwezigheid van de politie in de buurt van de campussen van de universiteit in een interview met de lokale radio. Maar, The Associated Press bevestigde de mobilisatie van oproerpolitie rond de Polytechnical University en de National University.


De protesten in Nicaragua braken op 18 april uit in verschillende steden. De betogers kantten zich tegen een geplande hervorming van de pensioenen en de sociale zekerheid. De door studenten geleide acties ontaardden echter al snel in geweld tussen de politie en actievoerders, waarbij volgens mensenrechten-organisaties meer dan 60 mensen omkwamen. Het ging om de gewelddadigste protesten sinds Ortega elf jaar geleden president werd.

Uiteindelijk kondigde de president aan dat hij de omstreden hervormingen zou intrekken en in dialoog wilde gaan met zijn tegenstanders. Sindsdien verlopen de aanhoudende protesten - die ondertussen geëvolueerd zijn tot betogingen voor het vertrek van president Daniel Ortega en zijn vrouw Rosario Murillo en tegen de harde repressie - vreedzaam.
Vóór de extra doden op donderdag, naar schatting van mensenrechtenorganisaties, waren 63 mensen gedood.


(Suriname Mirror/El 19 Digital/The Associated Press/El Nuevo Diario/Diario Metro/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten