dinsdag 15 mei 2018

Regering onder vuur over gang van zaken rond Academisch Medisch Centrum en dubbele petten minister Elias

'Er wordt een onderzoek ingesteld naar zaken die mis zijn gegaan bij project AMC-Suriname'

(Bron screenshot: YouTube-DNA/Suriname Mirror)
Minister Moestadja denkt dat de regering maximaal twee weken nodig heeft voor het onderzoek


De vergadering van De Nationale Assemblee, waarin dinsdag 15 mei 2018, kritische vragen zijn gesteld over de gezondheidszorg door coalitie en oppositie, is aan het begin van de avond verdaagd. Minister Soewarto Moestadja, regeringscoördinator, deelde mee dat er een onderzoek wordt ingesteld naar zaken die mis zijn gegaan bij het project Academisch Medisch Centrum Suriname (AMC-S), zo schrijft Starnieuws. 

De Islamic Devolopment Bank (IsDB) heeft besloten af te zien van de 70 miljoen Amerikaanse dollar financiering.

In een schorsing heeft Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons overleg gehad met de regering en de fracties. Besloten is de vergadering te verdagen opdat ook de resultaten van het onderzoek meegedeeld kunnen worden in De Nationale Assemblee. Moestadja denkt dat de regering maximaal twee weken nodig heeft voor het onderzoek.

VHP-fractieleider Chandrikapersad Santokhi merkte op, dat de bouw van het Academisch Medisch Centrum slechts één onderdeel was van het 'debat'. De interpellatie van de regering had te maken met de totale gezondheidszorg.

In de vragen en de moties (zie onderaan) die ingediend werden, zijn zaken die dringend zijn aan de orde gesteld. Het gaat om aangelegenheden die aangepakt moeten worden, in afwachting van de hervatting van de vergadering.

NDP-fractievoorzitter André Misiekaba zei blij te zijn met het onderzoek dat wordt ingesteld. Hij benadrukte dat tijdens de begrotingsbehandeling de voormalige minister van Volksgezondheid, Patrick Pengel, zeer uitgebreid ingegaan is op het beleid van het ministerie. Dit is tot stand gekomen na overleg met diverse betrokkenen in de sector. Het beleid is goedgekeurd met de aanname van de begroting. Ook al is er een nieuwe minister van Volksgezondheid, het goedgekeurde beleid moet worden uitgevoerd.

De regering zal inzage krijgen in de vier moties die ingediend zijn tijdens de vergadering (drie van de oppositie - zie hierna - en één van de coalitie). Over de moties moet nog worden gestemd. De datum van de nieuwe vergadering moet nog worden vastgesteld.









Geen opmerkingen:

Een reactie posten