Minister Elias: 'Tarieven zijn een slepende kwestie van een jaar waarin maar geen schot komt'
Minister Antoine Elias van Volksgezondheid spreekt van 10 tot 15 procent particulier verzekerden die op dit moment verstoken zijn van radiodiagnostische hulp die door de verzekering wordt betaald. 'Het is een kleine groep in de particuliere sfeer die contant moet betalen', aldus de bewindsman vandaag, dinsdag 15 mei 2018, in de Ware Tijd.
Ziekenhuizen en radiologieklinieken hebben vanaf vrijdag de dienstverlening aan verzekerden van verzekeringsmaatschappijen, aangesloten bij belangenorganisatie Survam, stopgezet. Zij noemen de tarieven die sinds 2012 gelden achterhaald.
Bij een ontmoeting vorige week met de minister hebben de dienstverleners het probleem aangekaart.
Elias spreekt van een slepende kwestie van een jaar waarin maar geen schot komt. De zorgverleners vragen verhoging voor radiologische dienstverlening, omdat zij de tarieven laag vinden.
Overigens worden in acute gevallen patiënten van de particuliere maatschappijen wel geholpen.
De bewindsman zegt, dat een groot deel van de verzekerden, voornamelijk van de Stichting Staatsziekenfonds (SZF), dit probleem niet hebben. 'Iedereen van de SZF wordt wel geholpen.'
De minister belooft heel gauw een oplossing. Hij zegt dat gesproken is met de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven die zich ook bezighoudt met deze zaak. 'We gaan volgende week breedvoerig praten met de hulpverleners zodat er een structurele oplossing komt.'
Indien nodig zal de minister de overheidsziekenhuizen aansporen te helpen. De bewindsman gaat voor rust tussen de zorgverzekeraar, zorgverlener en patiënt.
Ook Manodj Hindori, voorzitter van de Nationale Ziekenhuis Raad, hoopt op een snelle oplossing. Voor dit moment vreest hij echter verder vastlopen, omdat er geen uitsluitsel van de minister is gekomen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten