De president van Colombia Juan Manuel Santos zei maandag 14 mei 2018 in het Spaanse Madrid, dat hij de verkiezingen in Venezuela van komende zondag niet zal erkennen. Volgens Santos zijn de verkiezingen, die naar verwachting de herverkiezing van president Nicolas Maduro zal opleveren, niet 'democratisch, noch eerlijk; het zijn gemanipuleerde verkiezingen'.
Santos maakte de aankondiging voor 500 diplomaten en zakenmensen, en sprak over de 'grote inspanning' die Colombia heeft geleverd in termen van 'zorg voor' Venezolanen die massaal hun thuisland zijn ontvlucht. 'We zullen doorgaan met vrijgevig te zijn met Venezolanen die in Colombia aankomen', zei Santos.
Presidente @JuanManSantos cree que el régimen #venezolano "se desmorona" y no va a durar https://t.co/psdEWiW1iP— Diario Las Américas (@DLasAmericas) May 14, 2018
Santos nam ook de tijd om de autoritaire regering van Maduro te bekritiseren. 'Ze blijven de mogelijkheid onthouden van landen als Colombia of de internationale gemeenschap, of landen zoals Spanje, die humanitaire hulp aanbieden. Ze zeggen dat ze het niet nodig hebben. omdat ze geen crisis hebben', zei hij.
Voordat Santos in Spanje arriveerde, ontmoette hij de afgelopen week leiders in Hongarije, Italië en Duitsland en maakte van de gelegenheid gebruik om een verandering van regime in Venezuela in het openbaar te voorspellen.
'Met een regimewijziging, die zal komen en snel zal komen, zal de Venezolaanse economie, met een beetje goed bestuur, zeer snel van de grond komen en de kans voor Colombia enorm zijn', zei Santos vrijdag in Hongarije. Santos zei niet hoe hij precies hoopt dat deze verandering zal plaatsvinden.
Maduro wordt geconfronteerd met zwakke concurrentie en de meeste analisten verwachten een aardverschuivingsoverwinning voor de leider van de socialistische Bolivariaanse revolutie. Maduro werd uitverkoren door de overleden 'commandant' van de revolutie, Hugo Chavez. 'De revolutie zal de grootste overwinning in haar gehele verkiezingsgeschiedenis registreren', pochte Maduro vorige week op Twitter.
Rumbo a la gran victoria del 20 de mayo, disfrutando de la hermosura del llano venezolano, gracias a las más 80 mil personas que nos llenaron de amor en Calabozo. ¡Qué viva Venezuela la bella! #GuáricoVotaPorMaduro pic.twitter.com/cZjaKzA1AW— Nicolás Maduro (@NicolasMaduro) May 10, 2018
De officiële oppositie in Venezuela blijft gefragmenteerd en heeft de 'frauduleuze' verkiezingen geboycot.
Maduro blijft de 'imperialistische' Verenigde Staten de schuld geven voor zijn economische problemen nadat het vele Venezolaanse leiders heeft gesanctioneerd, terwijl hun tegenhangers het regime van Maduro nog steeds een 'dictatuur' noemen.
'Het stemmen in Venezuela op 20 mei wordt alleen gedaan om een nep dekmantel voor een dictator te zijn', zei de Amerikaanse afgezant van de Verenigde Naties, Nikki Haley vorige week.
De genadeklap van de Venezolaanse economie en regering zou kunnen komen door een mogelijk verbod door Washington op 500.000 vaten ruwe olie die de VS elke dag uit Venezuela koopt.
Desondanks zei de Colombiaanse president, dat hij hoopvol blijft voor Venezuela. 'Als ik moest gokken, zou ik in de toekomst op Venezuela wedden. Wat ik ga zeggen is een zeer trieste ironie: het is het rijkste land in Latijns-Amerika met de slechtste prestaties', zei Santos tijdens een ontmoeting met zakenmensen in Hongarije.
Sommige politieke analisten in Venezuela denken dat de laatste route om een einde aan Maduro's ambtstermijn te maken, afkomstig is van een interne staatsgreep. 'Ik zou niet verbaasd zijn als er een coup is binnen Chavismo ... Hij [Maduro] kan het land niet zo draaiende houden', vertelde een politiek analist in Caracas, Dimitris Pantoulas, aan de Financial Times. Negen officieren werden naar verluidt gearresteerd in Venezuela in maart wegens naar verluidt 'het aanzetten tot een rebellie' tegen de regering.
(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten