donderdag 3 mei 2018

Prijswinnende koffie zet de Peruaanse Puno-regio op de wereldkaart

'Quechua' wint de lokale koffie prijs 'Best Quality Coffee' op Global Specialty Coffee Expo in VS


Een prijswinnende koffie heeft de Peruaanse Puno-regio op de wereldkaart gezet. Verkocht onder de merknaam Quechua, won de lokale koffie onlangs de prijs 'Best Quality Coffee' op de Global Specialty Coffee Expo in de Verenigde Staten.

Koffieproducent Vicentina Phocco Palero uit de provincie Puno, won de kleine producentencategorie voor 's werelds beste koffie. Ze werkt samen met de Túpac Amaru-coöperatie in die provincie in het zuiden van Peru. Volgens Andina-staatspersbureau ontving Phocco ook financiering van de Nationale Commissie voor Ontwikkeling en Leven zonder Drugs (Devida, Comisión Nacional para el Desarrollo y Vida sin Drogas) en de lokale gemeente Distrital de Alto Inambari.


Deze twee openbare entiteiten hebben het oogstproces gefinancierd en het merk Quechua voorzien van koffieapparatuur.

Het merk Quechua staat onder de operationele paraplu van de Central de Cooperativas Agrarias Cafetaleras de los Valles de Sandi (Cecovasa). Vorig jaar won dezelfde co-op een vergelijkbare prijs in dezelfde Global Specialty Coffee Expo met het merk Tunki.

'Puno is een van de best bewaarde geheimen van de koffiewereld', aldus The Coffee Shrub-blog.

De Sandia-vallei, bekend om het produceren van enkele van 's werelds beste koffie, bevindt zich recentelijk in een economische strijd, omdat de handel in drugs en cocaïne de landbouw van de stad stevig in de greep houdt. Volgens een verrassend artikel van Mongabay is het aantal koffietelers in de regio in sommige delen slechts 10 procent van wat het een paar jaar geleden was, omdat de producenten moeite hebben om genoeg geld te verdienen om te leven, en vaak in plaats daarvan opteren voor alternatieven zoals cocaproductie.

Vanwege de merkbaar slinkende opbrengsten in de afgelopen jaren, proberen verschillende ngo's en publieke organisaties alternatieve opties naast de koffieboerderijen aan te bieden aan de lokale bevolking in Puno.

(Bron: Google Earth/Suriname Mirror)

(Suriname Mirror/Andina/Twitter/Peru Reports)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten