donderdag 3 mei 2018

Open brief VES aan president Bouterse over tragedie visserijsector

Waar blijft het Goed Bestuur? 


Zeer geachte President van ons land, 
Het was een kwestie van tijd dat criminelen weer zouden toeslaan binnen onze territoriale wateren. Het is voor de zoveelste keer, dat onze vissersboten worden beroofd en hardwerkende burgers worden mishandeld en zelfs vermoord. Het drama die zich op 27 april j.l. heeft voltrokken is het ergste in zijn soort, maar geen toevallig incident. De VES (Vereniging van Economisten in Suriname ) betuigt haar medeleven met de nabestaanden van de landgenoten die zo bruut zijn vermoord. 

Hoewel de slachtoffers overwegend van Guyanese komaf zijn betreft het hardwerkende Surinaamse burgers en/of Surinaamse ingezetenen, van wie vele jongeren, die gekozen hebben om niet op het criminele pad te gaan maar om met alle ontberingen op zee eerlijk hun brood te verdienen.

De bevolkingsvisserij draagt, met 3% van BBP, significant bij aan onze nationale welvaart, deviezenverdiensten en voedselzekerheid en verdient onze bescherming. Met de veiligheid van onze burgers op straat en in ons huis is het al slecht gesteld. Daarbij komt dat de regering niet bij machte is om onze grenzen op land en zee te bewaken en te beschermen.

De slechte controle op zee creëert een ‘free for all’ voor zeerovers, hetgeen een bedreiging vormt voor de economisch belangrijke bevolkingsvisserij.

De regering praat al decennia over een Vessel Monitoring System (VMS) die in de boten zou worden geïnstalleerd. Het systeem biedt wel de mogelijkheid aan de Visserijdienst van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) om precies na te gaan waar het vissersvaartuig is, op welke diepte er wordt gevist et cetera. Via het VMS kan men ook sneller alarm slaan wanneer een dergelijk vaartuig en haar bemanning in gevaar verkeren. Het is daarom vreemd, dat LVV geen paal en perk stelt en de vergunninghouders niet dwingt het systeem aan te brengen. Hoe moeilijk is het om van personen die zich niet houden aan vergunningsvoorwaarden hun visvergunning in te trekken en waar nodig hun vaartuig verbeurd te verklaren.

Terwijl discussies in De Nationale Assemblee nog maar enkele maanden geleden hoog opliepen over grootschalige corruptie door de autoriteiten met visvergunningen is er niemand gedegradeerd, overgeplaatst, ontslagen of opgesloten. Wie gaat dan nog kunnen optreden tegen vissers die zich niet houden aan de vergunningsvoorwaarden?

De controle van onze marine en Lustwacht op zee is ver beneden peil waardoor de criminelen op zee hun gang kunnen gaan. Onze, na jaren ingestelde, kustwacht is slechts sporadisch op het water te zien. De Marine van het Nationaal Leger ondervindt al jaren een stiefmoederlijke behandeling.

Terwijl de autoriteiten met grote delegaties de aardbol afreizen om de wereld te onderwijzen over vrede en veiligheid, en geld daartoe geen beperking schijnt te zijn, ontberen onze werkarmen vaak genoeg de elementaire middelen (waaronder brandstof) om controlewerkzaamheden op zee uit te voeren. Van enige preventie is er geen sprake, men komt slechts in actie wanneer het kwaad al is geschied en de schade niet in geld is uit te drukken, laat staan dat de schuldigen kunnen worden opgespoord en bestraft.

De VES doet een dringend beroep op de regering om: 
1. op de kortst mogelijke termijn het VMS systeem in werking te stellen; 
2. op de kortst mogelijke termijn de kustwacht adequaat te laten functioneren; 
3. in samenwerking met de Guyanese regering verdere maatregelen te treffen om de externe bedreigingen op zee te minimaliseren; 
4. de daders, waarvan de identiteit grotendeels bekend is, op de kortst mogelijke termijn -mogelijk middels internationale samenwerking- worden opgespoord en de zwaarst mogelijke straf te doen krijgen. Alleen dan zal het vertrouwen in ons landsbestuur weer zijn hersteld. 

Hardwerkende burgers hebben recht op bescherming van hun autoriteiten. Het vertrouwen is broodnodig voor de burger om weer met volle inzet en risico te werken aan de ontwikkeling van de Surinaamse economie in het algemeen, en onze zwaar beproefde visserijsector in het bijzonder.

Hoogachtend 
W. Ramautarsing (voorzitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten