donderdag 24 mei 2018

Gajadien (VHP) neemt het de CBvS kwalijk dat Suriname te schande is gezet

'CBvS en regering hullen zich in waas van geheimzinnigheid over inbeslagname 19 miljoen euro'

 
Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) neemt het de Centrale Bank van Suriname (CBvS) kwalijk dat Suriname te schande is gezet. De ruim 19 miljoen euro geldverzending is in beslag genomen door Nederland, maar de CBvS en de regering hullen zich in een waas van geheimzinnigheid, constateert de volksvertegenwoordiger. 

Transparantie is helemaal zoek, zegt Gajadien vandaag, donderdag 24 mei 2018, op Starnieuws. 'De samenleving is met informatie via Nederland op de hoogte gebracht van het schokkende nieuws. Als er geen goede maatregelen worden getroffen, zal de hele samenleving de gevolgen van dit beleid ondervinden.'

Gajadien stelt, dat het een bijzonder ernstige zaak is als een geldverzending van de hoogste monetaire autoriteit in het land wordt geconfisqueerd op basis van vermoedens dat het gaat om het witwassen van zwart geld. De bank was reeds lang op de hoogte dat lokale banken in problemen kwamen met correspondent-banken, omdat de internationale regels niet genoegzaam worden nageleefd.

'Als toezichthoudend orgaan heeft de CBvS de correctiemaatregelen niet willen treffen en te lang (reeds vijf jaren) getracht de lading te willen dekken, figuurlijk uitgedrukt', zegt het Assembleelid.

De politicus ziet in het confisqueren twee mogelijkheden nu het Openbaar Ministerie van Nederland aan te pas is gekomen.

Enerzijds kan het om uitlokking gaan, waarbij Surinaamse autoriteiten erin getrapt zijn of anderzijds om een reguliere controle voor 'high risk countries'. Het Nederlandse Openbaar Ministerie heeft mogelijk bewust bewijzen verzameld om witwassen aan te kunnen tonen.

Gajadien wijst erop, dat alle export vandaag de dag in het buitenland - of het om de VS, Nederland of andere landen gaat - aangeduid wordt als producten uit 'een high risk country'. Met deze actie wordt het totale bedrijfsleven en daarmee de samenleving in problemen gebracht. Het economisch verkeer in euro's wordt hierdoor enorm onder druk gezet, waarbij deze invloed zal hebben op importen en toerisme.

Gajadien ziet een duidelijke verklaring van de regering in deze tegemoet, omdat hoe langer de speculaties zich voortzetten, het land er onder zal lijden. Gajadien merkt op dat het geld niet gemakkelijk vrij zal komen. De monetaire autoriteiten hebben totaal geen informatie gegeven over hoe de zaak wordt aangepakt. Integendeel zijn er geheime afspraken met de betrokken banken gemaakt.

Gajadien hoopt niet dat de kasreserve wordt gebruikt om de banken tegemoet te komen. 'Nu moet de minister van Financiën, als een van de monetaire autoriteiten uitkomen met welke koppen zullen moeten rollen in deze', vindt Gajadien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten